latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:30 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Gradiška: Izložba Milić od Mačve (VIDEO)

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u Kulturnom centru Gradiška otvorile je izložbu crteža srpskog slikara Milića od Mačve.
Maja Gojković u Gradišci - Foto: SRNA
Maja Gojković u GradišciFoto: SRNA

Izložbu čine tridesetak crteža Lepenskog vira koji ukazuju na tradiciju izgubljene civilizacije, nastali šezdesetih godina rađeni u olovci i tušu. Većina radova je iz privatne zbirke Dušanke Subotić Homen praunuke gradiškog prijeratnog prote Dušana Subotića.

- On je bio poseban za nas jer se u vreme komunizma hrabro bavio temame koje su nekada bile zabranjene, a i sada neko pokušava da zabrani da se bavimo njima i da širom otvorenih očiju primećujemo koliko je stradao srpski narod. On je kroz neki svoj nadrealizam simbolično to pokazivao - rekla je Gojkovićeva.

Crteži izloženi u Gradišci predstavljaju ogromno kulturno bogastvo Srpskog naroda koje treba biti podjednako dostupno posjetiocima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Izložbu je posjetila i njeno kraljevsko visočanstvo princeza Јelisaveta Karađorđević za koju Republika Srpska ima posebno mjesto u životu.

Postavka o stvaralaštvu Milića predstavlja posebnost i daje izložbi ekskluzivnost imajući u vidu da pojedini crteži nikada nisu izlagani.