latinica  ћирилица
23/06/2021 |  18:50 ⇒ 24/06/2021 | 07:31 | Autor: RTRS

Šta je cilj Nacrta zakona o utvrđivanju porijekla imovine? (VIDEO)

Drugi dan 17. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske poslanici su okončali raspravom o Nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.
Narodna skupština - Foto: RTRS
Narodna skupštinaFoto: RTRS

Prema obrazloženju predlagača, zakon treba da obezbijedi efikasniji sistem borbe protiv korupcije.

Tekst nacrta pred poslanike jeste uputio Klub SNSD-a, ali o potrebi donošenja zakonskog rješenja o utvrđivanju porijekla imovine godinama govori i opozicija. Ideja predlagača, kako je istaknuto u materijalima, jeste da se pod lupu stave svi građani koji imaju uvećanje imovine u uzastopne tri godine, veće od 300.000 hiljada maraka.

Smatraju da će tako Srpska pokazati da nema kompromisa u pogledu borbe protiv korupcije.

Konstruktivna je bila diskusija poslanika, ali ipak uz kritike SDS-a i PDP-a. Iz DEMOS-a predlažu da zakonom treba obuhvatiti i povezana lica, poput članova porodice. Predlagač je ranije saopštio da će svi smisleni prijedlozi biti razmotreni i uvršćeni u tekst. Najavljena je i javna rasprava.

Stan, kuća, poslovne zgrade i prostorije samo su neke od nepokretnih stvari koji će biti oduzete od onog ko ne uspije dokazati srazmjeru između primanja i imovine koju posjeduje.

Predmet kontrole biće između ostalog i pokretne stvari, hartije od vrijednosti, štedni ulozi, navodi se u nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnog poreza na imovinu.

- Potreba za ovakvim zakonom sadržana je prevashodno u snažnoj društvenoj potrebi za iskorjenjivanjem korupcije i sive ekonomije, kao i podizanju svijesti o plaćanju poreza, ali ujedno i u potrebi za postavljanjem snažnih temelja poreske discipline u Srpskoj. Socijalna komponenta ovog zakona jeste jasno i nedvosmisleno utvrđeno određivanje nesrazmjere između prihoda i imovine - rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić.

U postupku kontrole i utvrđivanja porijekla imovine učestvuje više institucija i agencija u Republici Srpskoj. Nacrtom je predviđeno i plaćanje posebnog poreza od 75 odsto ako se utvrdi da je bilo određenih malverzacija u vezi porijekla imovine. Pojedini poslanici i vlasti i opozicije kažu da su protiv oporezivanja.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da SDS ima "daleko bolji prijedlog ovog zakona u odnosu na SNSD-ov", te je naglasio da nelegalnu stečenu imovinu treba potpuno oduzimati.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu treba usvojiti, jer je to jedan od uslova za uspostavu pravne države, te efikasnu borbu sa korupcijom i sivom ekonomijom.

U nacrtu je navedeno da fizičko lice po zahtjevu Poreske uprave navodi podatke o imovini koju posjeduje u Republici Srpskoj , Federaciji, distriktu Brčko i inostranstvu.

Teret dokazivanja uvećanja imovine za 300.000 maraka tri godine uzastopno je na Poreskoj upravi, na osumnjičenom teret dokazivanja sticanja te imovine. Pojedini poslanici opozicije već sad od predlagača žele da čuju kakve će efekte ovakav zakon dati.

Vlast podsjeća da Republika Srpska ima zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnim djelom,ali nema značajnih rezultata.

Predviđeno je da kada zakon bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku na snagu stupi godinu poslije. Postoje mišljenja da će se i u tom vremenu desiti određene korekcije.