latinica  ћирилица
23/06/2021 |  19:12 ⇒ 24/06/2021 | 09:03 | Autor: RTRS

Svi osuđeni za seksualne zloupotrebe i iskorišćavanje djece - u registru pedofila (VIDEO)

Poslanici u NSRS su usvojili Zakon o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za seksualne zloupotrebe i iskorišćavanja djece.
Zakon o pedofilima - Foto: RTRS
Zakon o pedofilimaFoto: RTRS

Izmjene zakonskog rješenja o takozvanom registru pedofila dobile su jednoglasnu podršku. Bile su neophodne, zbog odluke Ustavnog suda Republike Srpske od 26. maja. Tada je oborena uredba koja ima povratno dejstvo, a danas je ispravljen taj propust, pa će u registar biti upisani i pravosnažno presuđeni prema ranijim zakonima. Usvojena je i Odluka o utvrđivanju opšteg interesa za tu odredbu.

Vrtić u Doboju, prilikom zapošljavanja, provjerava da li su kandidati koji konkurišu za radno mjesto presuđivani za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje djece. To je obaveza i ostalih predškolskih i obrazovnih ustanova.

Veća zaštita mališana u vrtićima i školama, i manja mogućnost da im se približe nasilnici. Mnogi od njih su odavno izdržali kazne, a nisu evidentirani. Novim izmjenama, i oni će biti u registru.

- Suština je dakle u tome da sva ta lica budu obuhvaćena registrom, da se prati njihovo kretanje i da se na svaki način postupa u smislu vrhunske zaštite. Da se ograniči pristup tim licima vrtićima, školama i mjestima gdje se okupljaju djeca - istakao je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske.

Ivanka Marković, koja je bila na čelu Radne grupe za izradu zakona iz 2018., objašnjava da počinioce očekuje stalni nadzor.

- Imaju obavezu prijavljivanja napuštanja mjesta boravka i pod stalnim su nadzorom institucija. I ne mogu se zaposliti na mjestima gdje borave djeca. Oni će znati da ako počine to krivično djelo 20 godina će biti pod nadzorom - poručila je Ivanka Marković, predsjednica Radne grupe za izradu Zakona.

Podaci o ovim licima u Srpskoj neće biti javni i dostupni na klik, ali će u njih uvid imati svi kojima su neophodni za rad, poput škola, sportskih ogranizacija, ili organa uprave. Koliko je takih lica, još se ne može znati, jer će u registar biti upisani nakon izdržane kazne. Ovo je veliki iskorak u zaštiti i unapređenju prava djeteta, kaže ombudsman za djecu.

To ističe i psiholog Irena Spasojević. Kaže i da je veoma važno razviti svijest - kod djece da imaju pravo da kažu ne, da se zaštite ma koliko im to bio neko blizak, a kod odraslih - da ne osuđuju žrtve.

- Pedofili su perfidni manipulatori, koji suptilno navode dijete u svoju priču, prvo namamljivanjem i povjerenjem. Obično imaju socijalnu podršku i roditelja i u širem socijalnom kontekstu, tako da dijete, osim što mu ono vjeruje, vjeruje i indirektno, zato što mu njegovi bitni vjeruju - naglašava Irena Spasojević.

Specifičnost današnjeg vremena jeste i to što su neprimjerenim sadržajima preplavljene društvene mreže i što je sve više počinilaca među mladima. Zakon je uspostavio regulativu, institucije ga sprovode, ali je zaštita djece od predatora - obaveza i roditelja, i kompletnog društva.