latinica  ћирилица
23/06/2021 |  19:15 ⇒ 24/06/2021 | 07:31 | Autor: RTRS

U Srpskoj vrhunac toplotnog udara (FOTO/VIDEO)

U Republici Srpskoj danas i sutra vrhunac je toplotnog talasa! Izvjesno je da je pred nama još jedna tropska noć.
Vrućine-Banja Luka - Foto: RTRS
Vrućine-Banja LukaFoto: RTRS

Termometar u ovim trenucima pokazuje visokih 32 stepena. Najteže je danas bilo onima koji su radili na otvorenom, pa zbog toga i apel resornog ministarstva poslodavcima da svoje radnike poštede u najtoplije doba dana. Ljekari preporučuju da, svi koji mogu, ne izlaze iz kuće od 10 do 17 časova. U ambulante porodične medicine mnogi su se javili zbog malaksalosti, mučnine, glavobolje, pa i opekotina. Pijte što više tečnosti, pazite na ishranu, a hronični bolesnici da vode računa o uzimanju terapije! I držite se hladovine!

Kako ne bi ugrozili zdravlje radnika, još jednom apel poslodavcima!

-Apelujemo da poslodavci izvrše preraspodjelu radnog vremena - rotacija poslova, izbjegavanje rada u najtoplijem dijelu dana od 11.00 do 15.00 časova, uvođenje dodatne radne snage kod ekstremnih uslova, osiguranje odgovarajuće rashlađene prostorije za odmor, nošenje lagane zaštitne odjeće i obuće - istakli su u ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Građani širom Srpske, spas od vrućine potražili su na bazenima i rijekama. Međutim, rekreacija u vodi nosi sa sobom i značajne zdravstvene rizike. Zato treba poslušati savjete za bezbjedno kupanje tokom tropskih dana!

-Ne treba naglo ući u vodu. Treba što češće koristiti tuševe, ne dolaziti punog stomaka. Isto tako i alkhol predstavlja rizik na ovim temperaturama - rekao je Miroslav Mišković, koordinator za rad Spasilačke službe.

Praktično, tek ulazimo u nalet tropskog talasa, upozoravaju meteorolozi.

-Najviše temperature očekujemo danas i sutra, a možemo reći da ti apsolutni maksimumi su vrlo blizu svih temperatura koje trenutno imamo. Dakle, veoma topao, vruć dio juna - poručuje meteorolog Igor Kovačić.

Moramo biti veoma oprezni, i izbjegavati nagle promjene temperature!

Gospodska-Banja Luka

-Sigurno da ćemo rashladiti vozilo za par stepeni, odnosno prostoriju, ali da treba upravo izbjegavati tu, pa onda izaći na 35 stepeni na sunce i stajati na suncu. Sigurno je da ni najzdraviji neće podnijeti dobro - rekao je Nikola Šobot, specijalista kardiolog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Oprez i u saobraćaju! Iz Auto-moto saveza Republike Srpske, savjetuju vozačima da zbog veoma visoke temperature vazduha, izbjegavaju putovanja u najtoplijem dijelu dana, oprezno voze i poštuju saobraćajne propise.