latinica  ћирилица
24/06/2021 |  07:21 ⇒ 08:06 | Autor: SRNA

Brazil: Rekordan broj zaraženih u jednom danu

Brazil je registrovao 115.228 novih infekcija virusom korona, što je rekordan broj u periodu od 24 časa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Svjetska karta virusa korona (foto: covidvisualizer.com) -
Svjetska karta virusa korona (foto: covidvisualizer.com)

Širenje virusa ponovo se ubrzava iako je pokrenuta dugo očekivanja akcija imunizacije stanovništva.

Tokom prethodnog dana, od kovida 19 umrle su 2.392 osobe.

Broj zaraženih u Brazilu u periodu od sedam dana sada je najveći u svijetu i prestigao je Indiju prošle sedmice, navodi se u podacima koje je sakupio Rojters.

Tokom vikenda pređen je broj od 500.000 umrlih od kovida 19, a u zemlji se održavaju protesti zbog načina na koji vlasti rješavaju ovaj zdravstveni problem.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je potpuno vakcinisano samo 12 odsto stanovništva. Ova akcija ubrzana je u posljednje vrijeme, a države poput Sao Paula prognoziraju da će imati vakcine za sve odrasle građane do septembra.

Administracija predsjednika Žaira Bolsonara je pod pritiskom zbog kašnjenja i navodnih nepravilnosti u nabavci vakcina. Vlasti nisu prihvatile prošlogodišnje ponude od "Fajzera", a sada su sklopile ugovor o nabavci skuplje vakcine od indijskog "Barat bioteka".

Senatska komisija pokrenula je istragu o nabavci indijskih vakcina.

Bolsonarov portparol Oniks Lorenzoni izjavio je da nije vršen nezakonit uticaj radi kupovine "Baratove" vakcine i da medikament nije preplaćen.