latinica  ћирилица
24/06/2021 |  08:46 ⇒ 10:45 | Autor: RTRS

"Dani kosidbe na Balkani": 31. takmičenje u ručnom košenju trave (VIDEO)

Svi koji se ovih dana zadese u Mrkonjić Gradu, imaju u čemu da uživaju. Dosta je sadržaja u okviru "Ljeta u Mrkonjić Gradu", a turističku ponudu upotpunjava i manifestacija "Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa", takmičenje u ručnom košenju trave kosom kovanicom, koja će se ove godine održati 31. put.
Kosidba - Foto: RTRS
KosidbaFoto: RTRS

Јedan od zaštitinih znakova Mrkonjić Grada je svakako kosa kovanica varcarka, koja je dobila naziv po Varcar Vakufu, nekadašnjem nazivu Mrkonjić Grada, u kojem se ove britke kose izrađuju nekoliko vijekova unazad, a tajna pravljenja oštrih i ljutih varcarki se prenosi s koljena na koljeno i mrkonjićki majstori, kovači je godinama oprezno i vješto čuvaju.

Milorad Sladojević, mrkonjićki kosac i kovač, čuva tradiciju kujući čuvene britke i nelomljive kose "varcarke".

- Po mnogima, za košenje trave niti je bilo niti će biti bolje kose od "varcarke", kojoj ime potiče od Varcar Vakufa, kako se nekad zvao Mrkonjić Grad. Majstori ovog zanata prenosili su s koljena na koljeno tajne pravljenja unikatnih kosa, a nekada je u Varcar Vakufu bilo četrdesetak kovačnica i na sve strane se čuo zvuk kovačkog čekića. Tajna naših kosa je u kaljenju, a potreban je i kvalitetan materijal, kao i odgovarajući klimatski uslovi - ističe Sladojević i napominje da su one suvenir grada.

Sladojević se tri pune decenije bavi i košenjem trave - takmičio se po raznim kosištima u Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori i BiH, odakle je donio mnogo titula, diploma, pehara i novčanih nagrada.

Sladojević kaže da su "Dani kosidbe na Balkani" brend i dio tradicije Mrkonjić Grada, te da će i ove godine učestvovati u ovoj manifestaciji.

"Dani kosidbe na Balkani - Memorijal Lazar Laketa" biće održani u subotu, 26. juna od 12.00 časova, u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama. Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Viđević rekao je da je sve spremno i pozvao sve zainteresovane da posjete ovu manifestaciju.

Opširnije pogledajte u prilogu: