latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:08 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

"Političko Sarajevo uporno zadire u unutrašnja pitanja Kine"

Profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir istakao je da je zloupotreba spoljne politike od ministarke inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković praksa koju ona očigledno ne misli da mijenja do kraja svog mandata.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Ovaj put je riječ o veoma neozbiljnom i neodgovornom potezu, pogotovo zato što je Kina do sada pokazala punu principijelnost i da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja BiH. S druge strane, političko Sarajevo je već na nekoliko tema reagovalo potpuno suprotno i zadirući u unutrašnja pitanja Kine, a problem je što su ta reagovanja svaki put bila kao da su napisana u Briselu ili Vašingtonu - istakao je Budimir komentarišući najnoviji diplomatski skandal koji je uz podršku Turkovićeve izvela ambasadorka pri UN u Ženevi podrškom zajedničkoj izjavi pojedinih, uglavnom zapadnih zemalja o stanju ljudskih prava u Kini.

Budimir je istakao da se sarajevska, odnosno bošnjačka politika ograđuje od svega što ne dolazi iz ta dva centra, što je neodgovorno prema građanima, prije svega građanima FBiH.

- Ovaj potez može da ugrozi investicije Kine u BiH i podršku koju ta zemlja konstantno pruža BiH, a između ostalog i u borbi protiv virusa korona. Zato je veoma važno što je reagovao srpski član Predsjedništva BiH, precizirajući da to nije zvanični stav BiH, pogotovo ne stav Srba i Republike Srpske - rekao je Budimir za Glas Srpske.

Savjetnica za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić istakla je da kadar SDA, predvođen Biserom Turković, svojim potezima u kontinuitetu nanose štetu BiH.

- Male zemlje kao što je BiH moraju da imaju poseban senzibilitet kada su u pitanju interesi velikih svjetskih sila i moraju dati sve od sebe da se ne nađu u vrtlogu njihovih sukoba i trvenja. Velike sile se na kraju obično dogovore, a male trpe posljedice. Plašim se da tako ne bude i u ovom slučaju - rekla je Babićeva.

Mediji su prenijeli da je iz kineskog Ministarstva spoljnih poslova poručeno da je pokušaj blaćenja Kine kroz usvajanje zajedničke izjave o stanju ljudskih prava ponovo propao.

- Pozivamo ove zemlje da se dobro pogledaju u ogledalo, duboko razmisle i preduzmu konkretne mjere za rješavanje vlastitih ozbiljnih problema - naveli su iz kineskog Ministarstva, govoreći o problemu i stanju ljudskih prava u zemljama poput Kanade, SAD i Velike Britanije.