latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:19 ⇒ 12:07 | Autor: SRNA

Vladika Sergije: Јednovjerna braća u Podgorici zbog vlasti posrću u bratomržnji

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da su se u Podgorici jednovjerna braća pomoću podrške blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija uspela na vlast, a danas zbog parčeta te iste vlasti posrću u bratomržnji, optužbama, klevetama, ispunjavajući, ničim izazvani, kletvu neprijatelja.
Vladika Sergije - Foto: RTRS
Vladika SergijeFoto: RTRS

Episkop Sergije je rekao da se ne može voljeti narod kome se pripada ukoliko se ne vole svi koji ga čine.

- Podijeljeni među sobom, iskopali smo političke rovove iz kojih ispaljujemo plotune mržnje jedni na druge, radujemo se propasti onih koji nas ne vole i onih koje ne volimo, dok istovremeno pričamo o srpstvu, lažući sami sebe, jer ne možemo voljeti narod kojem pripadamo ako ne volimo sve one koji taj narod čine narodom - naveo je vladika u besjedi objavljenoj na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

Episkop Sergije je istakao da srpski narod treba da se bavi sobom, jer ako sami sebi ne pomognu, ni drugi im neće moći pomoći.

- Dok tražimo naše mjesto pod Suncem tumaramo od Evrope do Rusije, u dalekoj Kini tražimo slamku spasa, ne shvatajući da smo sami sebi i uzrok i posljedica i uspon i pad - dodao je vladika.

Episkop Sergije je naveo da narod nije spreman da se suoči sa svojim manama koje se umnožavaju, a koje dovode do toga da se u bratu neprijatelj nalazi.

- Bliži nam se Vidovdan, ni prvi ni posljednji. Dođe i prođe, a mi ostajemo isti, sami sa sobom, nespremni da se suočimo sa zlom u sebi, sa manama koje umnožavamo, sa grijesima koji nam kao rđa izjedaju dušu, a mi to ne vidimo niti želimo da vidimo... Zbog toga tonemo u bezdan bratomržnje. Pored nas samih neprijatelji nam ne trebaju. Mi radimo njihov posao - naveo je vladika Sergije.

On je poručio da narod podijeljen državnim granicama, omeđen političkim partijama i sukobljen zbog sitnica kojih se sutra neće ni sjećati, ne primjećuje da život prolazi.

- Život, koji smo dobili kao dar i kao priliku da od njega nešto napravimo, neumitno teče, noseći naše neostvarene planove u ambis besmisla ovoga svijeta - dodao je episkop Sergije.

Vladika Sergije je rekao da je dolazeći Vidovdan prilika da se vjernici ogledaju u ogledalu istine, da bi u smrtnom času, kad dođe taj strašni tren, mogli sami sebi potvrditi da su živjeli život dostojan čovjeka, da su učinili sve što su mogli kako bi postali bolji, pravedniji, pošteniji.

- Ustani care Lazare, vaskrsni u nama svo ono dobro koje smo sami u sebi zakopali. Probudi se u nama, budeći zaspalu ljubav prema onima od kojih svi okreću glavu, kako bismo na Kosovu Polju našeg srca ugledali tvoj lik, da nas opomene i posrami - naveo je episkop Sergije.