latinica  ћирилица
24/06/2021 |  10:58 ⇒ 12:46 | Autor: SRNA

Dodik: Rezolucije o Srebrenici donose oni koji ne poštuju istinu (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da oni koji donose rezolucije, deklaracije i zakone o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici to sigurno ne bi trebali činiti da se genocid i dogodio, te ukazao na potrebu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da "pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i spoljnom planu tako što će satanizovati Srbe".

- Ako je nešto činjenica onda se ne treba i ne može negirati, ali očito to nije činjenično, pa se onda traže rezolucije, deklaracije, donose zakoni...i pokušavaju da to ovjekovječe kao svoju istinu. Mi to nikada nećemo i ne smijemo dati - rekao je Dodik za Televiziju Pink.

On je naglasio da se parlament Crne Gore bezočnom odlukom da usvoji Rezoluciju o Srebrenici umiješao u unutrašnje stvari BiH, a da se pri tom nije bavio zločinima koji su činjeni na teritoriji same Crne Gore.

- To nije događaj koji se desio na prostoru Crne Gore, ali treba pomenuti da su Đukanović i njegova svita u tom periodu bili logistička baza za mnoge operacije koje su se dešavale i na prostoru BiH i da je njegova potreba da pere savjest kada mu ne ide na unutrašnjem i spoljnom planu tako što će satanizovati Srbe - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je poruku da nisu dobrodošli u Republiku Srpsku svi oni koji su glasali za rezoluciju poslao jer Srpska "mora da uzvraća sa stvarima koje su moguće".

- Mi smo izazvani, mi ne preduzimamo nikavu akciju, to je reakcija na jedno sramno ponaše. Neki tamo koji sebe nazivaju libaralima stali su na stranu Đukanovićeve partije i manifestovali se nacionalno, kao što je taj Dritan /Abazović/, koji nema nikakave veze sa onim što predstavlja nego je skriveni nacionalista koji na ovaj način ima odnos prema srpskom narodu. Tu se ništa nije promijenilo ni kod nekih drugih kao što je predsjednik Skupštine /Aleksa Bečić/ - rekao je Dodik.

On je naglasio da su za njega neuporedive priče o Srebrenici, gdje se nije dogodio genocid, sa onim što se dogodilo Srbima u Јasenovcu i ostalim stratištima u Drugom svjetskom ratu, a gdje genocid nikada nije proglašen.

- Sada imamo situaciju da oni koji su činili nad srpskim narodom sada pokušavaju da mu imputiraju upravo tu kategoriju i da nakon toga, naravno, satanizuju cijeli srpski narod. Za mene je neuporedivo upoređivati u bilo kojoj korelaciji Srebrenicu i Јasenovac, pogotovo imajući u vidu činjenicu da je međunarodna komisija, gdje su bili veoma eminentni stručnjaci, utvrdila da riječ genocid ne može ići ispred događaja u Srebrenici jer ne postoji nijedna kvalifakacija koja se traži - rekao je Dodik.

On je naglasio da je u pozadini rezolucije koju je donio parlament u Podgorici sihronizovana akcija protiv Srba koja traje dugo i naglasio da je istorija Srba takva da je "ti narativi neće promijeniti".

- Oni koji su jedno vrijeme živjeli sa nama ili onima kojima smo mi davali slobodu u Prvom svjetskom ratu, naivno vjerujući da će oni to dijeliti sa nama, krajem prošlog vijeka su krenuli da se na najsramniji način obračunaju sa nama, satanizujući nas u pokušaju da nas optuže za priču o navodnom genocidu - rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednik Nezavisne međunarodne komisije koja je istraživala stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine Gideon Grajf izjavio je da se u Srebrenici nije dogodio genocid i taj termin treba da se izbriše iz istorije, te da u događajima u julu 1995. godine tamo nije bilo više od 3.714 žrtava Bošnjaka.

Grajf je naveo da termin "genocid" podrazumijeva namjeru, a da u ovom slučaju nije postojala nikakva namjera i da u tome leži razlika.

Izvještaj te komisije Vlada Srpske primila je k znanju 11. juna, da bi, uprkos tome, Skupština Crne Gore izglasala 17. juna Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici.