latinica  ћирилица
24/06/2021 |  11:02 ⇒ 11:58 | Autor: SRNA

Kakvo nas vrijeme očekuje u julu i avgustu?

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić rekao je da će i u julu biti veoma toplo i vruće vrijeme, a u avgustu se očekuje da će temperatura vazduha biti iznad prosjeka, napominjući da velike vrućine prati i velika suša, što je veoma izraženo na sjeveru Republike Srpske.
Sunčano i toplo - Foto: RTRS
Sunčano i toploFoto: RTRS

Kovačić je naveo da će ovo ljeto biti toplije od uobičajnog, da je maksimalna temperatura za jun već prevaziđena u Bileći za 1,6 stepeni, u Srpcu i Foči za 0,4, a u Trebinju za 0,3 stepena Celzijusova.

- I Banjaluka je tu blizu, još smo ispod apsolutnog maksimuma za 0,2 stepena Celzijusova. Јoš će ovaj dan donijeti izuzetno visoku teperaturu, tako da će sigurno još neki maksimum biti prevaziđen - rekao je Kovačić.

On je dodao da će do kraja juna biti veoma vruće, toplotni talas će oslabiti sutra i tokom vikenda, sa malim osvježenjem, ali da će i dalje temperatura ostati između 25 i 30, a na sjeveru i jugu 33 stepena, što je osvježenje za pet do sedam stepeni Celzijusovih.

- Nakon tog ponovo imamo porast temperature do 35 ili 36 stepeni, a na samom kraju mjeseca i osvježenje - rekao je on.

Kovačić je naveo da će prva sedmica jula biti dosta promjenljiva sa čestim nestabilnostima, a najvjerovatnije od kraja prve dekade jula, pa do kraja mjeseca će ponovo biti veoma toplo i vruće vrijeme.

On je dodao da dugoročne prognoze pokazuju da će i avgust imati temperaturu iznad prosjeka, napominjući da ove velike vrućine prati i velika suša, što je veoma izraženo na sjeveru.

- Na primjer u Banjaluci je do danas palo samo 11,1 litar kiše po metru kvadratnom, a prosjek za jun je 107 litara. Јun se inače računa za sekundarni maksimum padavina u toku godine za Republiku Srpsku - naveo je Kovačić.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u toku noći biće toplo, na sjeveru i jugu očekuje se tropska noć sa minimalnom temperaturom 20 stepeni i više stepeni Celzijusovih.

Sutra ujutru i tokom dana biće sunčano, veoma toplo i vruće uz promenljivu dnevnu oblačnost. Poslije podne i predveče će postojati uslovi za prolazne pljuskove, uglavnom u centralnim krajevima, na sjeveru i sjeveroistoku i pojavu grmljavine lokalno.

Duvaće vjetar slab do umjeren, jugozapadni pa zapadni, poslije podne pojačan.

Minimalna temperatura vazduha biće od 16 do 22, na jugu i lokalno sjeveru do 25 stepeni, a najviša dnevna od 31 do 36, na sjeveru do 38 stepeni Celzijusovih.

U subotu, 26. juna, u toku noći biće ponegdje pljuskova, a tokom jutra se očekuje sunčano i malo svježije vrijeme nego prethodnih dana.

Tokom dana biće sunčano, uz malu dnevnu oblačnost, sa malo nižom dnevnom temperaturom. Poslije podne će biti uslova za pljuskove na istoku i centralnim krajevima.

Minimalna temperatura vazduha biće od 14 do 19, na jugu do 23 stepena, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveru do 31 stepen Celzijusov.

U nedjelju, 27. juna, tokom jutra i dana biće sunčano uz malu dnevnu oblačnost, sa temperaturom malo nižim nego prethodnih dana.

Minimalna temperatura vazduha biće od 15 do 20, na jugu do 23, a najviša dnevna temperatura od 25 do 31, na jugu i sjeveru do 34 stepena Celzijusova.

U ponedjeljak, 28. juna, biće sunčano, veoma toplo i vruće uz malu dnevnu oblačnost, sa temperaturom malo višom nego prethodnog dana.

Tokom noći na utorak, 29. jun, biće toplo, na sjeveru i jugu se očekuje tropska noć sa minimalnom temperaturom od 20 stepeni Celzijusovih i iznad.

Minimalna temperatura vazduha biće od 15 do 20, na jugu do 23 stepeni, a najviša dnevna od 29 do 35, na jugu i sjeveru do 38 stepeni Celzijusovih.