latinica  ћирилица
24/06/2021 |  11:38 ⇒ 11:56 | Autor: Večernje novosti

Manastir Gračanica mjesto iznad svakog vremena

Gračanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, da tuđa ruka kraj tebe ne plevi...
Manastir Gračanica (Foto: Wikipedia / Sasa Micic) -
Manastir Gračanica (Foto: Wikipedia / Sasa Micic)

Ovi stihovi Desanke Maksimović, posvećeni manastiru Gračanica, obuzmu misli i srca većine posjetilaca ove svetinje koja stameno, već 700 godina krasi i oplemenjuje ne samo istoimeno mjesto na Kosovu i Metohiji. Ova svetinja iznad svakog vremena, kako kažu monahinje, svojim postojanjem uzdiže i čitavo pravoslavlje, a najviše srpski narod na centralnom Kosmetu kojem je okosnica života i opstanka.

- Kada je podizao Gračanicu, kralj Milutin je sazidao nebo na zemlji - kazala je jedna od monahinja.

Sebe je za sva vremena, kaže, uzdigao ovom svetinjom, a svom narodu je ostavi za vječnost i ponos. A da je tako, veli, najbolje potvrđuju vjernici koji manastir hodočaste, ali i svi oni koji Gračanicu posjećuju zbog njene bezvremenske ljepote.

- Čini mi se da ove godine naš narod više nego ikada radosnije i srećnije dolazi u naš manastir. Јubilej sedam vijekova svetinje, tiče se i upokojenja i kanonizacije njenog ktitora kralja Milutina. Iako je kanonizovan kroz lozu Nemanjića, on je jedan od kraljeva koji je kao ktitor na desetine svetinja i lično proglašen svetiteljom - istakao je Boban Todorović, kustos Gračanice.

Od trenutka kada je kralj Milutin 1321. godine završio Gračanicu, ovdje je počeo da se širi grad Gradince ili Gračanica, a samim tim i okolna. Počeli su da dolaze veliki vladari koje je kralj Milutin primao zastupajući srpsku državu. Pregovori su se odvijali i oko širenja teritorije i sklapanja brakova važnih po državu.  Te godine se kralj Milutin iz Gračanice preselio u Nerodimlje, gdje je napisao pergament koji je jedinstvena povelja i potvrda čija je ovo svetinja, na čijoj je teritoriji i kome pripada.

- Iako smo proslavu ovako značajnog jubileja prilagodili okolnostima pandemije, naš narod koji živi oko manastira, ali i iz čitave zemlje, zna vrijednost ove svetinje i zato je rado posjećuju - navodi Todorović.

On kaže da je manastir i proteklih dana, uprkos čestim zabranama prištinskih vlasti, pohodilo mnogo vjernika iz centralne Srbije, a da ih očekuju u većem broju i narednih dana tokom obilježavanja Vidovdanskih svečanosti u Gračanici, čija je manastir - okosnica.

Vidovdanske svečanosti u Gračanici, koje obuhvataju niz prigodnih manifestacija, počele su likovnom kolonijom sa koje će ostvarenja biti prikazana na izložbi 25. juna. Tada će i nagrada "Longin" iz oblasti likovne kulture biti uručena  Branislavu Todiću, istoričaru umjetnosti, jednom od najvećih poznavalaca freskoslikarstva iz doba kralja Milutina. Nagrada mu je dodijeljena za cjelokupno stvaralaštvo i kao autoru monografije o Gračanici.