latinica  ћирилица
24/06/2021 |  12:05 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Kozara - Avanturizmom do veće samoodrživosti

"Avanturizam kao perspektiva održivog turizma" naziv je dvodnevne konferencije koja se na Kozari održava u sklopu projekta "Osjeti Kozaru" koji sprovodi Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, a u okviru kojeg će se raditi na razvoju turističkih atrakcija na otvorenom.
Prijedor - konferencija o turizmu - Foto: SRNA
Prijedor - konferencija o turizmuFoto: SRNA

Šef regionalne kancelarije EU u Banjaluci Stefano Donati izjavio je da turizam donosi poslove i investicije i da zato EU izdvaja znatna sredstva za razvoj turizma, kako za članice, tako i za granične zemlje.

- Ovo je dio projekta "EU za biznise", koji EU finansira sa 15 miliona evra, a Njemačka za 1,1 milion evra. Zajednički ga vode Njemačka agencija za međunarodnu saradnju, Međunarodna organizacija rada i Razvojni program UN i traje do marta iduće godine - rekao je Donati na Kozari.

On je podsjetio na to da je turizam jedna od najpogođenijih grana u pandemiji i da je zato EU obezbijedili dodatnih 1,2 miliona evra za oporavak mikro, malih i srednjih preduzeća i ovom sektoru, te finansira kroz IPA instrument podršku turizmu za period od 2021. do 2027. godine.

- Drago mi je da mogu da najavim veliku konferenciji koju EU organizuje 28. juna, a tiče se promocije investicija u turizmu i razvoja turizma u BiH - dodao je Donati.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da su grad Prijedor, Agencija "PREDA-PD" i Nacionalni park Kozara opredijeljeni da Kozara postane prava turistička destinacija na koju će svi poželjeti da dođu.

- Ovo je iskorak napravljen da ostanemo na tom pravcu da Kozara postane atraktivna jer ima potencijale koji ranije nisu bili iskorišteni. Daćemo sve od sebe da promovišemo Kozaru i privučemo turiste - naveo je Pavlović.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka Kozara Božidar Nikoletić izrazio je zahvalnost Agenciji "PREDA-PD" za saradnju i za to što poseban akcenat daje Kozari koja ima izvrsne potencijale za razvoj turizma, ali su nedovoljno iskorišteni.

- Tu smo da skupa proširujemo kapacitet u smislu da razvijamo avanturistički, rekreativni, zdravstveni i sportski turizam - naglasio je Nikoletić.

Milena Gnjatović Simatović iz Agencije PREDA-PD rekla je da projekat "Osjeti Kozaru" traje od maja prošle do oktobra ove godine i da je osnovni koncept unapređenje turizma uz integralni pristup svih relevantnih institucija i organizacija i svih lokalnih zajednica oko Kozare – Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, Gradiške i Kostajnice, s ciljem kreiranja zajedničkih turističkih proizvoda regije, kao i povećanja kvaliteta postojećih.

Govoreći o pojedinim dijelovima projekta koji se odnose na fizičku infrastrukturu, ona je navela da je postojeći avantura park sa jednog nivoa i 20 platformi dostigao tri nivoa sa 50 platformi.

- Јedan je od najvećih u BiH i mogu ga koristiti djeca od četiri godine i dalje svi uzrasti. Biciklističke staze do sada su bile na oko 100 kilometara, a po okončanju projekta biće još oko 60 kilometara mapiranih ruta. `Via ferate` dobile su još 120 metara i te vertikalne staze postaju sve atraktivnije - navela je ona i dodala da je osmišljena i edukativno-didaktička staza za školarce i predškolce o biljnom i životinjskom svijetu Kozare.

Vrijednost projekta "Osjeti Kozaru" je 450.700 KM, od čega oko 360.000 KM finansira EU.