latinica  ћирилица
24/06/2021 |  12:52 | Autor: RTRS

Ministarstvo: Netačne i štetne informacije o prodaji prostora u Gospodskoj ulici

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da su netačne i zlonamjerne informacije o potencijalnim kupcima poslovnog prostora u svojini Republike Srpske u Ulici Veselina Masleše broj tri u Banjaluci, a koje su objavili pojedini mediji.
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo finansija (foto: Ilustracija)Foto: RTRS

u Ministarstvu podsjećaju da je Vlada, na prijedlog Ministarstva finansija, u martu razmatrala status poslovnog prostora u Ulici Veselina Masleše /Gospodska/, ukupne površine 271 metar kvadratni, i mogućnost raspolaganja njime s obzirom na to da je imovina početkom 2021. godine vraćena na raspolaganje Ministarstvu finansija.

Taj poslovni prostor je prethodno koristila Poštanska štedionica a.d. Banjaluka, koja je ga je, budući da je po strukturi i namjeni pogodan za trgovačke ili uslužne djelatnosti, izdavala u zakup.

Utvrđeno je da predmetni poslovni prostor nije adekvatan za smještaj institucija, a prouzrokuje dodatne troškove za budžet Republike Srpske, jer se za iste plaćaju paušalni troškovi održavanja, kao i komunalne usluge.

Zbog toga je predloženo da se donese odluka o prodaji, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija.

U saopštenju se navodi da je Republička direkcija za obnovu i izgradnju, zadužena za procjenu imovine, utvrdila da je tržišna vrijednost poslovnog prostora 819.201 KM.

Dodaje se da je Vlada prihvatila Odluku o prodaji poslovnog prostora koja je, odmah po objavljivanju u Službenom glasniku, čak i prije zvaničnog stupanja na snagu, izazvala mnogobrojne insinuacije i zlonamjerne komentare koji su bacili sjenku na cijeli proces i doveli u pitanje ishod prodaje, koja je planirana u narednom periodu licitacijom.

U Ministarstvu smatraju da je cilj ovakvih insinuacija odvraćanje zainteresovanih kupaca i eventualno smanjenje postignute cijene na predstojećoj licitaciji.

Ministarstvo finansija je, u skladu sa odlukom o prodaji, formiralo Komisiju za sprovođenje postupka, koja će posredstvom sredstava javnog informisanja pozvati sve zainteresovane kupce da pošalju ponude u skladu sa uslovima sadržanim u javnom pozivu čije raspisivanje tek slijedi.