latinica  ћирилица
24/06/2021 |  12:56 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Merkelova održala posljednji govor u parlamentu

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u svom vjerovatno posljednjem govoru u parlamentu pozvala EU da izvuče lekcije iz krize izazavne virusom korona i da djeluje odlučnije.
Angela Merkel - Foto: REUTERS
Angela MerkelFoto: REUTERS

- Sve dok pandemija ne bude prevaziđena, debata o lekcijama koje su naučene iz krize može da bude samo prvi korak dužeg i dubljeg procesa - rekla je Merkelova u Bundestagu uoči samita EU u Briselu.

Ona je dodala da je ovaj proces važan jer će "sposobnost i spremnost da se tako postupa odrediti kako će EU u budućnosti odgovoriti na izazove ovih razmjera", prenijela je agencija DPA.

Merkelova je 2018. godine objavila da će napustiti politiku nakon izbora u septembru, poslije 16 godina na vlasti. Ona sljedeće godine puni 67.

Ona je u govoru snažno odbacila ideju o ukidanju prava na patente kada je riječ o vakcinama protiv virusa korona i pozvala lidere EU da zauzmu jedinstven stav prema Rusiji.

- Moramo kreirati mehanizme da bismo bili sposobni da odgovorimo na provokacije iz Rusije zajedno i jedinstveno - rekla je Merkelova i dodala da samo na taj način blok može da se "suprotstavi hibridnim napadima iz Rusije".

Ona je pozvala na širu koordinaciju na nivou EU i poručila paralmentarcima da su politike na nivou država prije pandemije preuzele primat u odnosu na usaglašeno djelovanje.

Merkelova je naglasila da podržava povećavanje proizvodnje vakcina za siromašnije zemlje, ali je odbacila mogućnost ukidanja patenata.