latinica  ћирилица
24/06/2021 |  13:26 ⇒ 13:35 | Autor: RTRS

Vlada Srpske: Utvrđene izmjene Zakona o penzijskom rezervnom fondu

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske.
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto: Vlada Srpske) -
Sjednica Vlade Republike Srpske (foto: Vlada Srpske)

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi redefinisanja ograničenja ulaganja Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, a sve s ciljem nastavljanja ostvarivanja pozitivnih rezultata u oblasti u kojoj ovaj fond djeluje.

Ovim izmjenama geografski se proširuje prostor za zajednička ulaganja Rezervnog fonda i međunarodnih finansijskih organizacija i multilateralnih razvojnih banaka sa BiH na zemlje članice EU, OECD i Cefte.

Takođe, predlaže se mogućnost ulaganja imovine Rezervnog fonda u dužničke hartije od vrijednosti kojima se ne trguje na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, pod određenim uslovima, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću nakon današnje sjednice.

Značajno redefinisanje ograničenja ulaganja Rezervnog fonda ogleda se i u predloženom povećanju mogućnosti ulaganja neto imovine Fonda u hartije od vrijednosti emitenta čije je sjedište izvan BiH sa dosadašnjih 20 odsto na predloženih 35 odsto.

Predmetne izmjene Zakona iskorišćene su i za neophodno preciziranje nadležnosti Nadzornog odbora Društva za upravljanje, u regulisanju određenih pitanja.