latinica  ћирилица
24/06/2021 |  13:45 ⇒ 14:32 | Autor: RTRS

Potpisano 48 ugovora o gradnji vovodova i kanalizacije vrijednih 57,7 miliona evra

U Republici Srpskoj do sada je kroz projekat "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura" potpisano ukupno 48 ugovora o radovima u vrijednosti 57,7 miliona evra i 14 ugovora o isporuci robe vrijednih 908.553 evra.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U informaciji o ovom projektu, s kojom se Vlada upoznala na današnjoj sjednici, navodi se da su uložena i značajna sredstva u izradu projektne dokumentacije i usluge nadzora, čime je ukupan iznos ugovorenih radova, robe i usluga 63,3 miliona evra.

Kada je riječ o ugovorima o radovima, završen je 41 ugovor, a sedam je još u toku, dok izvršena plaćanja po odobrenim projektima iznose 57,2 miliona evra, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Vlada je ocijenila da ostvareni rezultati projekata doprinose poboljšanju postojećih životnih uslova stanovnika i unapređenju kvaliteta javne usluge u oblasti vodosnabdijevanja i kanalisanja otpadnih voda.

Vlada je naložila resornim ministarstvima da pruže punu podršku u obezbjeđenju neophodnih bespovratnih sredstava bilateralnih donatora u cilju pune realizacije usvojenih projektnih planova.

Generalni cilj projekta, koji se sprovodi u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, je doprinos ekološki održivom ekonomskom razvoju kroz razvoj infrastrukture u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa fokusom na unapređenju postojećih životnih uslova stanovništva i obezbjeđenju sprovođenja mjera za postizanje EU ekoloških standarda.

Svrha projekta je podrška održivom razvoju životne sredine i stvaranju lokalnog ekonomskog rasta, te stvaranju radnih mjesta kroz investicije u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu u Republici Srpskoj.

Takođe, svrha projekta je implementacija mjera koje doprinose poboljšanju infrastrukture i pružanja usluga kojim se obezbjeđuje adekvatno vodosnabdijevanje, odnosno odvodnja otpadnih voda i njihovo prečišćavanje u opštinama uključenim u projekat.

Odobreni projekti, iz 27 opština, finansiraju se iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke, iz grant sredstava IPA 2010 dio 1 i dio 2, IPA 2018, Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, te Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Ukupan iznos odobrenih grant sredstava je 19,3 miliona evra, a planirano je bilo da se projekat finansira sa 50 milina evra kredita, 35 miliona evra granta i 15 miliona evra vlastitog učešća koje je u najvećoj mjeri bilo prikazano kao ulaganje u vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu u proteklih pet godina.