latinica  ћирилица
24/06/2021 |  14:05 | Autor: SRNA

Potpisani ugovori za samozapošljavanje 1.241 lica iz boračke populacije

Za samozapošljavanje boraca u Republici Srpskoj izdvojeno je 13,32 miliona KM, a u ovom trenutku za 1.241 borca, odnosno djecu poginulih boraca, potpisan je ugovor i isplaćena su sredstva za samozapošljavanje, rekao je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija) - Foto: RTRS
Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite (foto: ilustracija)Foto: RTRS

- To je veliki broj jer se ne radi o pojedincima, već se radi o porodicama koje će ta sredstva moći da ulože u poljoprivredne, zanatske ili uslužne djelatnosti prema onom za šta su se kandidovali. Ovaj program sigurno treba nastaviti - rekao jer Milunović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da su u ovoj godini za podršku poslodavcima obezbijeđena sredstva za zapošljavanje kroz vraćanje poreza i doprinosa, čime će broj zaposlenih boraca još biti povećan.

- Prepoznata je i ona grupa boraca koji ne mogu da rade iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga i za njih će se raditi socijalna karta. Prvobitno kroz jednokratnu novčanu pomoć, a kasnije kada budemo imali podatke o broju lica koja su u stanju potrebe, Vlada ima namjeru da pomogne kako bi se sistemski riješio njihov problem i poboljšao društveni položaj - naveo je Milunović.

On kaže da je to jedna od ideja koja se dugo provlačila i kroz Boračku organizaciju Republike Srpske, koja je predložila ranije Vladi da nađe sredstva kako bi pomogla socijalno ugroženim borcima.

Milunović je istakao da je uplaćena jednokratna pomoć za 3.003 boraca kroz ovaj program, naglasivši da je više puta slao apel lokalnim zajednicama da što prije dostave podatke za one koji ispunjavaju uslove kako bi se mogla obezbijediti ta jednokratna pomoć.

- U suštini, ta jednokratna pomoć je manje bitna, važna nam je socijalan karta kroz koju ćemo moći prepoznati tačan broj lica kojima je pomoć neophodna - rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, u obradama koje su do sada imale lokalne zajednice, od preko 14.000 prijavljenih u Republici Srpskoj, 2.324 ne ispunjava uslove /za socijalno ugrožene/.

Milunović je potsjetio da izdvajanja za boračko-invalidsku zaštitu iznose 11 odsto od reubličkog budžeta.

- Osim redovnog budžeta od 240 miliona KM, nešto više od 150 miliona KM ulaže se godišnje kroz Fond PIO i ako tome dodamo sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje i podsticaje za zapošljavanje kod poslodavaca, taj iznos je negdje oko 408 miliona KM - podsjetio je Milunović.

On je navaeo i da Vlada Srpske za mjesečni borački dodatak izvdaja 65,8 miliona KM za 81.741 boraca koji na to imaju pravo, a za godišnji borački dodatak izdvajanja su 9,663 miliona KM.