latinica  ћирилица
24/06/2021 |  14:21 ⇒ 14:21 | Autor: SRNA

Đokić: Da li SDA želi da spriječi investiranje u BiH?

Ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je Srni da Republika Srpska u projektu gradnje hidroelektrana na Drini nije uradila ništa mimo zakona i Ustava, već da je sve usklađeno sa propisima, koji su omogućili da se realizuje investicija koja će biti korisna za sve građane u BiH.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Reagujući na zaključke Glavnog odbora SDA, koji je optužio Srbiju za, kako su naveli, učestale uzurpatorske atake na resurse BiH, Đokić je naveo da je riječ o inostranoj investiciji, te upitao da li SDA želi da spriječi investiranje u BiH.

- Da li se SDA dopada miris jedino islamskog kapitala ili mogu tolerisati i miris kapitala koji dolazi iz hrišćanskih država, pravoslavnih ili katoličkih? - upitao je Đokić.

On je ponovio da je Republika Srpska vodila zakonit postupak i omogućila da kompanija iz Republike Srpske i kompanija iz Srbije, koje imaju podršku svojih vlada, realizuju zajednički energetski projekat.

- Šta je problem ako zajedno investiraju kompanije iz drugih država sa kompanijama iz BiH, konkretno iz Republike Srpske - naglasio je Đokić.

Prema njegovim riječima, za najoštriju osudu je ovakav napad na ekonomski integritet Republike Srpske, kojoj je sprečava da ima bilo kakvu politiku, da donosi odluke u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti.

- Mi takvu politiku SDA ne prihvatamo. Po ko zna koji put posljednjih decenija, SDA kao stranka bošnjačkog naroda, pokreće destruktivne teme, gdje utvrđuje destruktivne stavove po život u BiH - poručio je Đokić.

On smatra da SDA očito želi da BiH i sve njene građane održi na nivou siromaštva, što sigurno nije interes naroda kome stranka pripada.

- Uvjeren sam da i njihov narod, kao i svi drugi narodi koji ovdje žive, žele ekonomski napredak i razvoj i potpunu normalizaciju života - rekao je Đokić.

U zaključcima objavljenim nakon sjednice Glavnog odbora SDA navodi se da izgradnja hidroelektrana na rijeci Drini i aerodroma u Trebinju "predstavlja drastičnu povredu suvereniteta BiH" i "nelegalne aranžmane".