latinica  ћирилица
24/06/2021 |  14:53 ⇒ 14:53 | Autor: SRNA

Novi cjenovnik i pravila u NP "Sutjeska"

Nacionalni park "Sutjeska" objavio je novi cjenovnik i pravila ponašanja kojima je posebno zaštićena prašuma Perućica.
NP "Sutjeska" - Foto: Wikipedia
NP "Sutjeska"Foto: Wikipedia

Cijena jednokratne ulaznice u Memorijalni kompleks Bitke na Sutjesci i sportsko-rekreativnu zonu sa bezenom je pet KM po osobi, a za cijeli prostor parka 10 KM, dok je cijena godišnje ulaznice 30 KM po osobi.

Plaćanja ulaznice oslobođena su lica sa invaliditetom, volonteri Nacionalnog parka "Sutjeska" i djeca do šest godina, dok je za djecu do 14 godina, u pratnji roditelja, ulaz pet KM za cijelo područje Parka.

Za učenike osnovih i srednjih škola u okviru organizovanih turističkih posjeta ulaz je jednu KM, a za studente dvije KM.

Porodična jednokratna ulaznica za cijelo područje parka je 25 KM, a porodična godišnja ulaznica je 40 KM.

U Perućici, kao najvrednijem biseru Nacionalnog parka "Sutjeska" i jednom od rijetko sačuvanih prašuma na tlu Evrope, koja je namijenjena nauci, istraživanju i obrazovanju, kretanje posjetilaca moguće je samo označenim stazama uz pratnju vodiča Nacionalnog parka i to do 10 grupa dnevno, do 10 osoba po grupi.

Vođenje posjetilaca do vodopada Skakavac je strogo kontrolisano uz poseban zahtjev i definisanu cijenu od 1.000 KM, a kvadovima i motornim vozilima nosivosti veće od 3,5 tone zabranjen je ulaz na područje Nacionalnog parka, navodi se u obavještenju.

Za planinarsku manifestaciju "Vidovdanski uspon na Maglić" odobren je besplatan ulaz za planinare sa važećom planinarskom propusnicom, a novac koji se naplati od ulaznica tokom predstojećeg vikenda pokloniće se udruženju "Tračak nade".

Kupališna sezona na bazenu na Tjentištu počeće 1. jula.