latinica  ћирилица
24/06/2021 |  15:03 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Mihajlović: Značajan rast prometa obveznica Srpske (VIDEO)

Narodna skuppština Republike Srpske usvojila je danas Izvještaj o stanju na tržištu hartija od vrijednosti.
Ognjen Mihajlović - Foto: RTRS
Ognjen MihajlovićFoto: RTRS

Iz Komisije za hartije od vrijednosti, ističu da su obveznice Republike Srpske u fokusu investitora i kao takve predstavljaju sigurne obveznice.

- Danas je na sjednici Vlade usvojen izvještaj o stanju hartija na vrijednosti na Banjalučkoj berzi za 2020. godinu. Ono što karakteriše prošlu godinu jeste značajan rast i povećanje ukupnog prometa za 55 odsto čime je najviše doprinijela Vlada Republike Srpske sa emisijom obveznica i trezorskih zapisa koji su u značajnoj mjeri povećali rezultate za prošlu godinu - istakao je za RTRS Ognjen Mihajlović, predsjednik Komisije za hartije od vrijednosti.

On je naglasio da je najbolji pokazatelj da su pored pored primarne emisije imali i situaciju povećanja prometa obveznicama Republike Srpske.

- I ako pogledamo promet sa 10 hartija sa kojima se najviše trgovalo na Banjalučkoj berzi onda možemo da vidimo da su upravo obveznice Republike Srpske u fokusu investitora, čime oni pokazuju volju ne samo da ih kupuju već i s njima da trguju - naglašava Mihajlović.

Mihajlović je dodao da Komisija za hartije vrijednosti u saradnji sa Ministarstvom finansija priprema izmjenu Zakona o hartijama od vrijednosti.

 - Nadam se da će ovih dana biti usvojeni i u NSRS, čime smo odreagovali na mjere vezane za virus koroa. Tako želimo da pomognemoi privrednim društvima čime bi i oni mogli da odreaguju i na jedan efikasniji način izađu na Banjalučku berzu kroz emisiju obveznica i tako se uključe na taj dio primarnog i sekundarnog tržišta - pojasnio je Mihajlović.