latinica  ћирилица
24/06/2021 |  16:05 | Autor: SRNA

Košarac pozdravio odluku o dopuni Ekspertskog tima za Trgovsku goru

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je odluku Savjeta ministara o dopuni Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.
Staša  Košarac - Foto: SRNA
Staša KošaracFoto: SRNA

Odluka je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, usvojena na jučerašnjoj sjednici Savjeta ministara u drugom krugu glasanja, podsjećaju iz ovog ministarstva.

- Ohrabruje me činjenica da je Savjet ministara podržao odluku, koju je Ministarstvo predložilo na zahtjev domaćih eksperata, tako da ćemo u Ekspertskom timu imati dodatnih pet stručnjaka - poručio je Košarac.

On očekuje da njihove kompetencije budu jak doprinos naučnim i stručnim argumentima na osnovu kojih će se boriti protiv namjere Hrvatske da odlaže sporni otpad u neposrednoj blizini granice.

Košarac je precizirao da je, imajući u vidu učestale zemljotrese u Hrvatskoj, Ekspertski tim dopunjen stručnjacima za regionalnu geologiju, zemljotrese i seizmička ispitivanja, hidrotehniku i procjenu uticaja na životnu sredinu, te predstavnikom nevladinog sektora.

- Dodatni motiv za angažovanje stručnjaka iz pomenutih oblasti jesu i informacije da je Hrvatska odabrala zagrebački Prirodno-matematički fakultet za izradu studije opasnosti od zemljotresa, te postavljanje i održavanje mreže seizmografa na Trgovskoj gori - naveo je Košarac.

On ističe da će Hrvatska za taj posao izdvojiti gotovo pola miliona KM, te da je ovo posljednja u nizu aktivnosti koja pokazuje da je susjedna zemlja ozbiljna u svojoj namjeri.

- No, mi imamo obavezu, ali i potpuno opredjeljenje, da činimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili zdravlje naših građana i očuvali prirodnu sredinu - naglasio je Košarac.

On je najavio da će o odluci Savjeta ministara informisati članove Ekspertskog tima, od kojih će tražiti potpunu mobilnost i što skoriji odlazak u Hrvatsku, kako bi dobili na uvid dokumentaciju i sa tamošnjim kolegama usaglasili naredne korake u vezi sa ovim projektom.

- Odlazak domaćih stručnjaka u Hrvatsku dogovoren je na nedavnom sastanku koji sam u Zagrebu imao sa ministrom privrede i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem. U skladu s tim, očekujem da članovi Eskpertskog tima do kraja juna odu na lice mjesta i u razgovorima sa nadležnim fondom iz Hrvatske saznaju potrebne informacije i dogovore dalje aktivnosti - zaključio je Košarac.