latinica  ћирилица
24/06/2021 |  16:14 ⇒ 16:34 | Autor: RTRS

Grčka: Sveštenik osumnjičen za trgovinu drogom polio episkope kiselinom

Tokom saslušanja o njegovoj sudbini, sveštenik polio kiselinom trojicu episkopa koji su teško povrijeđeni.
Grčka - manastir Petraki, mjesto incidenta  (Foto:(AP Photo/Petros Giannakouris) -
Grčka - manastir Petraki, mjesto incidenta (Foto:(AP Photo/Petros Giannakouris)

Sveštenik (37) je uhapšen u Atini pošto je bacio kaustičnu sodu na sedam episkopa Grčke pravoslavne crkve, saopštila je policija.

Napad se desio u srijedu popodne u manastiru Petraki tokom sastanka crkvenih zvaničnika o oduzimanju svešteničkog zvanja 36-godišnjem muškarcu, navodi policija.

Tri episkopa su teško povrijeđena i liječe se u bolnici zbog opekotina, uglavnom po licu.

U bolnicu je prebačen i policajac koji je pokušao da pomogne episkopima.

Osumnjičeni sveštenik koji bi mogao da bude izbačen iz crkve, optužen je da je umiješan u trgovinu drogom, navodi agencija ANA.

Episkopi su razmatrali raščinjavanje sveštenika iz crkvene službe pošto je juna 2018. godine u njegovom posjedu pronađeno 1,8 grama kokaina, prenose lokalni mediji.

Sveštenik je napao episkope tokom razmatranja njegovog slučaja i mogućnosti da mu bude oduzeto svešteničko zvanje.
On je na sastanak u manastiru Petraki u centralnom dijelu Atine donio "veliku bocu korozivne tečnosti", izvijestio je list Ta Nea.

Stražar, koji je uspio da uhvati sveštenika na kapiji manastira, takođe je zadobio opekotine i prebačen je u bolnicu.

Ministar zdravlja Vasilis Kikilijas posjetio je žrtve u bolnici i rekao da će jedna biti podvrgnuta plastinoj operaciji.

Kako piše portal Katimerini, počinilac je priveden u Atinsku poddirekciju za bezbjednost. U početku nije ništa htio reći policijiali je kasnije rekao da je kislinu, koju je kupio preko interneta, bacio na episkope jer su htjeli da ga raščine.

On će danas biti sproveden tužiocu.

Njegov advokat izjavio je da je počiniocu potrebna psihijatrijska njega i da će on sam zatražiti psihijatrijski izveštaj od tužilaštva.

Predsjednica Grčke Katerina Sakelaropolu osudila je napad, dok je premijer Kirijakos Micotakis razgovarao sa poglavarom Grčke crkve, arhiepiskopom Јeronimosom.

Micotakis je rekao je da je "duboko tužan" i uvjerio vladiku da će "država pružiti svu moguću medicinsku pomoć kako bi se episkopi što prije oporavili".