latinica  ћирилица
24/06/2021 |  16:55 ⇒ 19:05 | Autor: RTRS

Zovko za Radio Srpske: Zeleni rade protiv Dejtonskog sporazuma

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku BiH u 2019. i 2020. godini uvrsti konstitutivnost naroda u BiH.
Željana Zovko (Foto:twitter) -
Željana Zovko (Foto:twitter)

Hrvatski evroparlamentarac Željana Zovko izrazila je zabrinutost zbog pritiska lijevo orijentisanih parlamentaraca koje predvode Zeleni, a koji, kako je rekla, rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

- U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Evropskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekla je Zovko za Radio Republike Srpske.

Ona je istakla da se isključivanjem pojma konstitutivnosti direktno ide na novi koncept zemlje koji apsolutno ne može zaživjeti u BiH.

- Јa sam ukazala da je činjenica da se na taj način nekom narodu ukida njegov prefiks i to je jedna situacija koja je prije 30 godina rezultirala tragedijom, a u ovom trenutku rezultira rezignacijom mladih ljudi koji napuštaju BiH jer ne vide budućnost u ovom neshvatanju realnosti - zaključila je Zovko.

Povezane vijesti:

EP nije prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca