latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:03 ⇒ 19:00 | Autor: SRNA

Zabraniti negiranje ustaških zločina i pozdrav "Za dom spremni" (FOTO)

Upotrebu ustaškog pozdrava "Za dom spremni", uz koji su živote skončale hiljade i hiljade žrtava ustaškog terora u logorima smrti na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ treba zabraniti, kao i negiranje ustaških zločina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti, poručeno je danas na obilježavanju Dana sjećanja na Јadovno 1941.
Pag - Јadovno - sjećanje - Foto: SRNA
Pag - Јadovno - sjećanjeFoto: SRNA

Dan sjećanja na Јadovno 1941, odnosno 80 godina od stradanja 38.000 Srba u kompleksu logora smrti NDH Gospić-Јadovno-Pag, organizovalo je Srpsko narodno vijeće /SNV/ zajedno sa Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske, Eparhijom gornjokarlovačkom Srpske pravoslavne crkve i Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao je ovim povodom da bi bila strašna pomisao da se NDH 1941. godine lakše rješavala svojih Srba, Јevreja, Roma i komunista, nego što se Hrvatska 2021. godine rješava zaborava njihovog stradanja i ostavštine ustaštva koju simbolizuje "Za dom spremni", saopšteno je iz SNV-a.

On je naveo da se neprestano pita zašto je nekome stalo da jedan od najsramnijih pozdrava i izraza rodoljublja u hrvatskoj istoriji "Za dom spremni" nikako da izgubi svoje građansko pravo - pravo službene i javne upotrebe.

- Da li je istrajnost na odbrani zvaničnog pozdrava ustaškog pokreta i NDH posljedica znanja o njenim rasnim zakonima i zločinima genocida prema Srbima, Јevrejima i Romima, a čije ozvaničenje je ovjeravano upravo sa `Za dom spremni'`ili je ta istrajnost posljedica neznanja koje se u posljednjih 30 godina u Hrvatskoj iz godine u godinu sve više povećava o svemu tome, čega je i koga je taj pozdrav trajan simbol? - upitao je Pupovac.

Pag - sjećanje na Јadovno (Foto: Srna)

Predsjednik Јevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus rekao je da traži zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava u ime hiljade i hiljade onih koji su pod pokličem "Za dom spremni" završili živote ovdje i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriji NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti.

On je dodao da traži i zabranu upotrebe ustaškog znamenja i znakova, kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracionih, sabirnih i logora smrti.

Izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić rekao je da je potrebno graditi politiku pomirenja između naroda, pa čak i kada su posrijedi strahote Drugog svjetskog rata.

- Posebno strahote kao što je strahota Јadovna i Paga. Smatram to našom dužnošću prema onima koji su ovdje nedužni stradali. Prema generacijama kojima trebamo omogućiti slobodu od zločina, moralnu uzdignutost iznad zločina i moralnu snagu za mir, za život bez mržnje i izmirenje između naroda u Hrvatskoj, naroda u Srbiji i izmirenja između Hrvatske i Srbije - rekao je Matić.

Ranko Britvić se u ime veterana domovinskog rata pridružio apelima Ognjena Krausa i Pupovca, te zatražio od Vlade Hrvatske da hitno zakonski zabrani upotrebu spornog ustaškog pozdrava, te poručio da je obaveza svih da zauvijek pamte žrtve ustaškog terora.

Kompleks koncentracionih logora Gospić-Јadovno-Pag, poznat i pod imenom Gospićka grupa logora, bio je prvi organizovani likvidacioni kompleks ustaških logora namijenjenih uništenju Srba i Јevreja u tadašnjoj NDH.

Za samo 132 dana postojanja u prvom likvidacionom centru NDH Gospić-Јadovno-Pag stradalo je najmanje 38.000 pravoslavnih Srba.