latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:21 ⇒ 18:38 | Autor: SRNA

Rajčević: Sistem "eBeba" - sjajan kapitalni projekat od velikog interesa za Srpsku

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da je sistem elektronske prijave novorođenčeta "eBeba" sjajan kapitalni projekat od velikog interesa za Republiku Srpsku, te pokazatelj neutemeljenosti kritika opozicije.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je istakao da je projekat "eBeba" možda najbolji pokazatelj kako jedna neutemeljena kritika vodi do jednog dobrog rezultata, koji će novim roditeljima olakšati upis i regulisanje statusa njihove novorođene djece.

- Opozicija je mnogo kritikovala taj projekat u smislu neke transparentnosti, kašnjenja, ali sve te kritike mogu da stavim na jednu stranu, kada sam juče vidio nasmijana lica roditelja u Doboju, kojima sam dokumente uručio, a koje bi oni inače dobili besplatno na adresu - rekao je Rajčević za BHT.

Rajčević je podsjetio da je ovaj projekat, za koji je iz budžeta Srpske izdvojeno 800.000 KM sa PDV-om, započet 2019. godine konceptom dizajna, te da je, uprkos pandemiji virusa korona 2020. godine, izabrani realizator obavio svoj dio posla u okviru zakonskih rokova.

- Nakon toga bilo je potrebno određeno vrijeme da se sistem testira i da juče bude pušten u rad u porodilištu Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju, gdje će se sada roditi naše prve `ebebe` - pojasnio je Rajčević.

Prema njegovim riječima, cilj ovog projekta je da prestane "maltretiranje" roditelja prilikom prijave novorođenčeta, već da sav taj posao za njih odrade ljudi kojima je to u opisu radnog mjesta.

Rajčević je dodaje da će cijeli set dokumenta - uvjerenje o državljanstvu, uvjerenje o prebivalištu, upis u ostale matične evidencije i automatsku prijavu zdravstvenog osiguranja, roditelji dobiti besplatno na kućnu adresu, s tim da će cio proces moći da prate putem SMS obavještenja koja će im stizati.

Govoreći o cijeni projekta, Rajčević ukazuje da tu ulazi svih 21 javno i privatno porodilište u Republici Srpskoj, koje će do 31. avgusta biti uključeno u sistem.

Rajčević je podsjetio da "eBeba" kompleksan multiresorni projekat u koji su, osim Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, uključeni Fond zdravstvenog osiguranja, sve lokalne matične kancelarije, sva porodilišta, kao i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske sa svojim evidencijama.

- Sve je to moralo da bude automatizovano, da se odrede tehnički i formalnopravni protokol za razmjenu podataka, kao i da se kreira informacioni sistem sa svom infrastrukturom. Ovo je veoma kompleksan projekat koji smo realizovali i vjerujem da će biti od velike koristi - zaključio je Rajčević.