latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:38 ⇒ 18:39 | Autor: SRNA

Uskoro prvi potezi Komisije za obračun sa negativnostima u visokom obrazovanju

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da bi naredne sedmice trebalo da se vide konkretni potezi Komisije za borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju Srpske.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Govoreći o obračunu sa negativnim pojavama u visokom obrazovanju, Rajčević je rekao da se u prvom redu misli na one koji žele da mešetare u ovoj oblasti i da izdaju papire bez realne podloge.

Rajčević je podsjetio da se u prošlosti dešavalo da neke diplome budu poništene.

- Komisija za obračun sa negativnim pojavama u visokom obrazovanju, koju je formirala Vlada Republike Srpske, ima mandat da se bavi tim pitanjima i formirana je kako bi koridinisala aktivnosti svih institucija koje se bave tom problematikom - rekao je Rajčević za BHT.

On je istakao da je ključna institucija u tom smislu Republička prosvjetna inspekcija.

Rajčević je rekao da stoji iza svog obećanja datog na početku mandata da će se Ministarstvo obračunati sa negativnim pojavama i da će javnost vrlo brzo vidjeti rezultate tog rada.

On smatra da treba više raditi kako bi Alumni mreža bivših studenata visokoškolskih ustavnova u Republici Srpskoj dobila svoj formalni oblik, navodeći da izvjesne aktivnosti u povezivanju svršenih akademaca u zemlji i inostranstvu već postoje.

Rajčević je naveo da je na nekoliko foruma sa dijasporom prije dvije godine razgovarano o uspostavljanju kontakata sa studentima iz Republike Srpske u inostranstvu i bivšim studentima univerziteta u Srpskoj koji žive i rade u inostranstvu.

On je naglasio važnost koordinacije između nauke i privrede kako bi studenti imali mogućnost da praktično primijene dobijena znanja.

Posebnu pažnju Rajčević je skrenuo na dva zakonska rješenja usvojena u Srpskoj u prošloj godini - Zakon o visokom obrazovanju i Zakon o kvalitetu visokog obrazovanja, kojim je obezbijeđena zastupljenost poslodavaca u upravnim odborima javnih visokoškolskih ustanova i Savjetu za visokog obrazovanje.

Rajčević je istakao da se ne pravi razlika između javnih i privatnih visokoškolskih ustanova, ali da se od privatnih fakulteta traži da se ponašaju u skladu sa pozitivnim pravnim propisima, pogotovo Zakonom o osiguranju kvaliteta u oblasti visokog obrazovanja.

On je podsjetio da će, na osnovu ovog zakona, po prvi put biti uvedeno rangiranje kvaliteta visokoškolskih ustanova, što treba da pomogne poslodavcima u javnom i realnom sektoru da imaju referentnu listu na osnovu koje se mogu odrediti prema kandidatima za zaposlenje.

Govoreći o planiranom naučno-tehničkom parku u okviru Univerziteta u Banjaluci, Rajčević je istakao da će to biti prva ustanova takve vrste u Republici Srpskoj i BiH.

- Radi se o mjestu gdje dolazi do spoja nauke i visokog obrazovanja sa jedne i privrede sa druge strane - objasnio je Rajčević i najavio da će svi koji imaju preduzetničkog duha biti pozvani da u okviru tog parka pokrenu svoje poslovne inicijative.

Rajčević je potvrdio da je Elektroprivreda Republike Srpske iskazala spremnost da svake godine primi u svoj sistem na pripravnički staž po 15 svršenih studenata elektrotehničkih fakulteta univeziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.