latinica  ћирилица
24/06/2021 |  18:59 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

NPRS predstavom "Derviš i smrt" predstavio se novosadskoj publici (VIDEO)

Predstava "Derviš i smrt" Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, po romanu Meše Selimovića, u režiji i dramatizaciji Dejana Projkovskog, gostuje u Srbiji. Banjalučani su se sinoć predstavili publici u Novom Sadu, dok ih sutra veče očekuje nastup u Beogradu.
"Derviš i smrt" (Foto: NPRS) -
"Derviš i smrt" (Foto: NPRS)

Prvi nastup ansambl predstave "Derviš i smrt" imao je sinoć pred hiljadu ljudi u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u takmičarskoj selekciji "Sterijinog pozorja", koje se održava pod sloganom "Zlu vremenu, uprkos”.

Drektorka Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig istakla je da je iza njih jedan težak i izazovan period zbog pandemije.

- Imali smo jedan vrlo izazovan period zbog epidemije virusa korona, tako da je i sama putanja koja nas je dovela do Sterijinog pozorja bila posuta izazovima koje smo uspješno rješili - naglasila je Dodig.

Remek djelo Meše Selimovića i danas je više nego aktuelno, jer se bavi esencijalnim dilemama svakog čovjeka.

- Svaki dan se preispitujemo, redefinišemo šta je život, njegov smisao, ljubav, šta znači vjerovati u boga i oprostiti nekome - rekao je reditelj Dejan Projkovski.

Ahmeda Nurudina, centralnu ličnost ovog djela, briljantno je odigrao Zlatan Vidović, koji u tročasovnoj predstavi praktično ne silazi sa scene.

- Ova uloga je izazov, čast, odgovornost, obaveza. Ovo je lik iz vrhunske svjetske literature, koja se bavi čovjekovom egzistencijom i borbom za život - naglasio je Vidović.

Poslije nastupa u Novom Sadu, banjalučke glumce sutra čeka i najveći izazov, i to pred beogradskom publikom, nastupom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta s početkom u 20 časova.