latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:04 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Mještani banjalučkog naselja Lazarevo zabrinuti zbog migranata (VIDEO)

Zbog pojačanog prisustva migranata u Banjaluci bezbjednosna situacija nije pogoršana, ali policija prati njihovo kretanje i pravovremeno reaguje, poručuju iz Policijske uprave Banjaluka. Migranti se najčešće zadržavaju u napuštenim objektima u naselju Lazarevo.
Migranti u banjalučkom naselju Lazarevo - Foto: Facebook
Migranti u banjalučkom naselju LazarevoFoto: Facebook

Ilegalne migrante policija povremeno pronalazi u ovom naselju. U blizini Lazareva su autobuska i željeznička stanica, a napuštena zgrada nekadašnje škole često je sklonište migrantima. Njihovo prisustvo često prijavljuju i mještani.

- Policijski službenici su su konstantno prisutni nu tom dijelu grada, prate stanje i drže situaciju pod kontrolom - rekao je načelnik PU Banjaluka Miloš Brkić.

Vagoni su napušteni, puni smeća i u fazi raspada, ali po svjedočenju mještana, često su sklonište za migrante. Iza njih su ostali pokrivači, odjeća, ostaci hrane. Naša ekipa danas ih nije zatekla, ali mještani Lazareva često ih sreću.

- Ne osjećamo se bezbjedno uopšte. Migranti su često arogantni, znaju napadati mlađe dječake i devojčice i otimati im mobilne telefone - kaže jedan od mještana.

Od početka godine policija je evidentirala 1.719 migranata u tranzitnom kretanju, ali ne dozvoljava zadržavanje, pa sve koje zatekne na teritoriji Srpske uz pratnju prebacuje u prihvatne centre, najčešće Lipu u Bihaću.