latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:17 | Autor: RTRS

"Istorijski čas" u saradnji univerziteta iz Srpske i Јapana

Dva javna univerziteta iz Srpske, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i Univerzitet u Banjauci, u saradnji sa Nagasaki Univerzitetom i Istorijskim muzejom mira iz Hirošime, a uz posredovanje i podršku Ambasade BiH u Јapanu, danas su uspješno organizovali online događaj "Istorijski čas – naučene lekcije iz Hirošime i Nagasakija". Ovom izuzetno događaju prisustvovao je veliki broj studenata i profesora svih univerziteta organizatora događaja.
Predavanje - Foto: RTRS
PredavanjeFoto: RTRS

U uvodnom dijelu, obratili su se prorektori dva univerziteta iz Srpske, prorektor Nagasaki Univerziteta i Siniša Berjan, ambasador BiH u Јapanu. Centralni dio događaja obilježili su predavanje profesora Fumihika Јošide, direktora japanskog instituta za nuklearno razoružavanje i svjedočenje Keiko Ogure, preživjelog svjedoka atomskog napada na Hirošimu tokom Drugog svjetskog rata.

Siniša Berjan, ambasador BiH u Јapanu, istakao je da svi događaji koji su se odigrali u Drugom svjetskom ratu treba da budu podsjetnik da je očuvanje mira najveća dragocjenost. On je dodao da napad na Hirošimu i Nagasaki predstavlja potresnu istorijsku lekciju iz koje čitav svijet može učiti o značaju poštovanja i očuvanja mira.

- Velika je čast govoriti na ovome događaju koji ima za cilj da se predstave fakti, efekti i posljedice atomskih bombaških napada na Hirošimu i Nagasakiji u avgustu 1945. godine, uz lično svjedočenje preživjelog svjedoka toga vremena. Ovaj događaj je kao takav jedinstven u organizaciji sadržaja edukativnog karaktera između Јapana i Republike Srpske i BiH. I Srbi su doživjeli slične tragedije, u nešto drugačijim okolnostima. Bilo je mnogo mjesta tragičnih dešavanja koja su se dogodila tokom Drugog svetskog rata i na prostorima bivše Јugoslavije, poput Јasenovca, najvećeg logora smrti na Balkanu. Sve ove strahote Drugog svetskog rata trebale bi da budu podsjetnik da je mir nešto najdragocenije što imamo - poručio je Berjan.

On je rekao da su nada i mir duboko utkane u naše nacije i da predstavljaju korijen poštovanja različitih ličnosti, naroda i kultura, kao i da su gradovi Hirošima i Nagasaki uspjeli da, nakon atomskog napada, postanu savremeni gradovi, bogati kulturom i prosperitetom.

Profesor Ognjen Kurteš, prodekan za nauku Filozofskog fakulteta u Palama u čijem se amfitatru i okupio određen broj studenata – učesnika događaja "Istorijski čas", istakao je da je ovo prvi put u istoriji Filozofskog fakulteta da se organizuje jedan ovako važan istorijski događaj.

- Današnji događaj istovremeno predstavlja i istorijski čas i istorijski događaj. Značaj je veliki zato što ćemo danas imati priliku da čujemo svjedočenje preživjelog svjedoka atomskog napada na Hirošimu. To će biti važno za sve naše studente, a posebno za studente istorije - rekao je Kurteš.

On je izrazio očekivanja da će ovaj istorijski čas otvoriti i pospiješiti saradnju sa univerzitetima u Јapanu.

- Dosadašnja saradnja je bila veoma skromna. Ona je bila više deklarativna, međutim, zahvaljujući naporima ambasade BiH u Јapanu, u ovom trenutku se potpisuju sporazumi o intenziviranju saradnje sa japanskim univerzitetima i sigurni smo da će u narednom vremenu ta saradnja biti znatno bolja - dodao je Kurteš.