latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:29 ⇒ 19:33 | Autor: SRNA

Brnabić: Nerazumno otkrivati karte o Kosovu i Metohiji

Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Skupštini Srbije da je nerazumno otkrivati sve karte u vezi sa rješavanjem pitanja Kosova i Metohije, ali da se zna šta su "crvene linije", šta su premise i da je u interesu bezbjednost Srba na Kosmetu.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Neću otkrivati naše karte. Znam koje su nam pozicije, ali mislim da se ti razgovori dešavaju u skladu sa Ustavom Srbije, pokušavamo da zaštitimo mir, dugoročnu stabilnost i da spasimo što se spasti može - rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanje samostalnog poslanika Vladana Glišića o platformi za Kosovo i Metohiju.

Brnabićeva je istakla da je sve što se tiče dijaloga sa privremenim institucijama u Prištini sadržano u Ustavu Srbije, i da to je pozicija koja se brani.

- Ponašamo se u skladu sa istinom, a to je da je Kosovo i Metohija u okviru Srbije - istakla je Brnabićeva

Ona je rekla da joj je nejasno stalno insistiranje da se kaže koje su pozicije Srbije, ocijenivši da bi se tako izgubila bilo kakva mogućnost da Beograd u dijalogu nešto dobije, prenijeli su beogradski mediji.

Brnabićeva je ukazala da je mnogo učinjeno pametnim potezima i politikom, i da otkrivanje pozicija ne bi bila pametna politika.

Ona je navela da se, kada je riječ o dobroj regionalnoj saradnji, sve promijenilo dolaskom novih privremenih institucija u Prištini, posebno njihovog premijera Aljbina Kurtija.

Upitana o rezultatima sastanaka koje je imala proteklih sedmica u Antaliji, Beču i Luksembrugu, Brnabićeva je ocijenila da bi moglo da se desi da na prvom važnom sastanku 5. jula, u okviru Berlinskog procesa, četiri sporazuma na kojima se jako dugo radilo, ne budu usvojena, što bi bio veliki udarac za regionalnu saradnju.

Ona je navela da Srbija nastavlja s velikim brojem regionalnih projekata, među kojima je auto-put Beograd–Sarajevo u oba pravca