latinica  ћирилица
24/06/2021 |  19:55 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Borci Bijeljine i Doboja traže smjene; Mulunović: Opozicija ih zloupotrebljava (VIDEO)

Predstavnici Boračke organizacije regija Bijeljina i Doboj zahtijevaju unapređenje položaja boraca u Srpskoj. Oni su nakon danas održanog sastanka u Bijeljini istakli da je nedopustivo da demobilisani borci budu socijalna kategorija i zatražili smjenu resornog ministra Duška Milunovića, ali i predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića.
BORS -
BORS

Ministar Milunović kaže da opozicione političke partije za svoje političko djelovanje zloupotrebljavaju borce.

Borci su obespravljeni i potcijenjeni u našem društvu što je nedopustivo, zaključili su njihovi predstavnici sa područja regija Bijeljine i Doboja. Oni traže izmjene zakona kako bi borci prve kategorije ostvarili pravo na minimalnu penziju, borački dodatak za sve borce prve kategorije mlađe od 65 godina, ali i da se popravi stanje u Boračkoj organizaciji.

- Zbog katastrofalnog položaja u kome se nalaze boračke kategorije i aktivnog izazivanja podjela u boračkoj organizaciji tražimo smjenu resornog ministra Duška Milunovića - istakao je Risto Radić, predsjednik Boraćke organizacije Lopare.

Među zaključcima sa današnjeg sastanka je i zahtjev za smjenu predsjednika Boračke organizacije Milomira Savčića za koga smatraju da nije opravdao povjerenje boraca, niti na pravi način zastupao njihove interese.

Savčić odgovara da, za razliku od onih koji ga prozivaju, iza sebe ima mjerljive rezultate rada, među kojima je i povećanje davanja za boračku populaciju za dodatnih 20 miliona maraka u odnosu na planirani budžet. On kaže da se radi o grupama koje zastupaju interese određenih političkih partija, a ne boraca i podsjeća da je Skupština BORS-a koja je održana 21. maja prihvatila njegov izvještaj o radu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović komentarisao je najave protesta, kao i ranije kritike Riste Јevtića istakavši da se radi o čovjeku koji je sa sa svojom Strankom socijalne sigurnosti boraca na izborima dobio 15 glasova, a njegova partija 43 glasa, te da je sa njim već imao priliku da razgovara o položaju boraca.

- Više puta sam mu u komunikaciji postavljao pitanje šta to tačno u zakonu o pravima boraca nije dobro, koji to član treba promijeniti i kakve će posljedice proizvesti, odnosno dati rezultate promjene takvog člana. Nikada nisam dobio nijedan odgovor - dodao je ministar.

Milunović je rekao da su ovakve kritike neshvatljive u godini u kojoj je najviše izdvojeno za borce, pomenuvši da je samo za programe samozapošljavanja izdvojeno više od 13 miliona maraka, te da je prvi put počela izrada socijalne karte i izdvojena jednokratna pomoć za nezaposlene demobilisane borce koji su u stanju socijalne potrebe.