latinica  ћирилица
24/06/2021 |  20:57 ⇒ 25/06/2021 | 12:46 | Autor: SRNA

Promocija epske pjesme "Spomen groblje na Sokocu" i kulture sjećanja

U organizaciji Udruženja guslara i epskih pjesnika Republike Srpske u Bijeljini je večeras promovisana epska pjesma "Spomen groblje na Sokocu" i kultura sjećanja na poginule borce koji su dali živote za slobodnu Srpsku.
Bijeljina - Udruženje guslara i epskih pjesnika - Foto: SRNA
Bijeljina - Udruženje guslara i epskih pjesnikaFoto: SRNA

- Vojničko groblje na Sokocu treba da bude pozicionirano u istoriji, u kulturi sjećanja i za buduće generacije kao memorijalni centar u kojem počiva hiljadu boraca koji su izneseni sa sarajevskih grobalja, čime posljeratno Sarajevo nije ostalo samo bez živih Srba, nego su iz njega pobjegli i mrtvi Srbi, što je u svijetu nezapamćen egzodus mrtvih - rekao je novinarima predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Republike Srpske Zoran Rebrinović.

On kaže da bi na ovu temu trebalo da govore stučnjaci iz različitih naučnih disciplina, da treba učiti i dovoditi djecu na ekskurzije na Vojničko groblje na Sokocu i ne dozvoliti zaboravu da sakrije istinu o herojstvu sarajevskih Srba koji su u ratu sačuvali svoje kuće, a u dejtonskom miru napustili Sarajevo koje je političkim dogovorom pripalo Federaciji BiH.

Autor epske pjesme "Spomen groblje na Sokocu" je Dragoslav Brnović iz Kraljeva, snimio je guslar iz Crne Gore Vasilije Đondović, a na promociji u Bijeljini izveo semberski guslar Vukan Đuka.

Promocija je održana sa blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Guslar Đuka je za novinare izdvojio početne stihove epske pjesme - U predgrađu grada Sokoca ima groblje srpskih pregaoca đe vjekuju odabrane glave pod lovorom otadžbinske slave.

Organizatori i učesnici događaja ukazali su na potrebu proučavanja, zaštite i promocije kulturnog nasljeđa, njegovanje kulture sjećanja na junake i događaje iz odbrambeno otadžbinskog rata i jačanja srpske nacionalne svijesti.