latinica  ћирилица
24/06/2021 |  21:41 ⇒ 21:41 | Autor: SRNA

Višković: Najbolji koeficijent raspodjele PDV-a do sada

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH zasjedati narednih dana kako bi bili doneseni koeficijenti raspodjele prihoda od indirektnih poreza, a za Srpsku će iznositi 34,6 odsto i biće najveći do sada.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

- Prema našim saznanjima, taj koeficijent će za Srpsku biti 34,6 odsto i najveći je do sada. Pune tri godine, od drugog kvartala 2017. pa do prvog kvartala 2020. taj koeficijent je iznosio 32,19 odsto - rekao je Višković.

On je istakao da će Vlada do kraja godine redovno servisirati svoje obaveze prema budžetskim korisnicima kada je riječ o platama, penzijama, podsticajima, socijalnim davanjima i grantovima.

- Ima novca u budžetu Srpske i mi ovu godinu, i fiskalnu i kalendarsku, možemo bez nekih posebnih problema privesti kraju - rekao je Višković.

On je naveo da je na današnjoj sjednici Vlade odobreno 750.000 KM nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama, dodajući da sve ide po planu i da nema nikakvih kašnjenja u ispunjavanju zakonskih obaveza kada je riječ o budžetu.

Višković je dodao da direktni i indirektni prihodi Republike Srpske u ovoj godini rastu značajnom dinamikom u odnosu na 2019. i 2020. godine.

- Koristeći te činjenice, bili smo u poziciji da od 1. juna povećamo i lična primanja, malo veći procenat u nekim javnim ustanovama ili institucijama, poput zdravstvenog sektora, Ministarstva unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture - rekao je Višković za Televiziju "K3".

On kaže da je Vlada, razmišljajući da ne bi bilo korektno prema radnicima koji nisu u poziciji da rade u javnom sektoru, već u realnom, povećala neoporezivi dio sa 500 KM na 700 KM i time omogućila da se sva lična primanja u Srpskoj povećaju.

Višković je naglasio da je povećanje plata realno i da nema veze sa političkim marketingom koji je "preskupa igračka" i može se uraditi za mnogo manje novca. "Ovo je nešto što je Srpska obezbijedila iz vlastitih prihoda", rekao je Višković.

Govoreći o primanjima penzionera, Višković je naveo da će u svakom momentu kada Srpska bude finansijski dovoljno jaka odvojiti još sredstava za isplatu penzija i da će biti urađena dodatna povećanja.

On je rekao da je za majske penzije obezbijeđeno 83 miliona KM na osnovu uplata doprinosa za PIO, a Vlada je uplatili 101 milion KM, odnosno, namireno je 18 miliona KM.

Prema njegovim riječima, lako je izračunati da Vlada godišnje iz budžeta za ove namjene namiri između 230 miliona KM i 250 miliona KM da bi penzije bile redovne.

Višković kaže da se na osnovu rasta prihoda od indirektnih i direktnih poreza pokazuje da je Vlada skromno planirala budžet i zbog toga je u prilici da izvrši dodatna davanja, posebno boračkoj populaciji.

On je rekao da su povećane invalidnine za tri odsto, što je najveće povećanje od 2014. godine, a preko Akcionog plana zapošljavanja i samozapošljavanja demobilisanih boraca, djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, umjesto tri miliona KM, odobreno je više od 15 miliona KM.

Višković je naveo podatak da je od 14.700 prijavljenih boraca iz cijele Republike Srpske, do sada obrađeno oko 5.000 zahtjeva, te pozvao lokalne zajednice da ubrzaju procedure kada je riječ o pomoći ovoj kategoriji.

Premijer Srpske kaže da je cilj, ne samo pomoć, već i izrada baze podataka o tome koliko ljudi zaslužuje pomoć institucija.

On je rekao da je 61.000 demobilisanih boraca koji primaju borački dodatak na godišnjem nivou, što znači da nisu u sistemu mjesečnog boračkog dodatka.

- Želim da pomognem tim ljudima jer ih razumijem. I sam sam bio borac prve kategorije i ne želim da se bavim politikanstvom - poručio je Višković.

On je naveo da je posljednjih dana bilo prijedloga da se za svaki mjesec proveden u ratu isplaćuje naknada po 10 KM, što za one koji su proveli četiri godine na ratištu, a takvih je većina, iznosi oko 500 KM.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj je bilo 200.000 boraca, tako da taj iznos naknada nijedan sistem ne bi mogao ispuniti.

- Ozbiljnom analizom treba ustanoviti koja je to kategorija boraca koja zaslužuje pomoć institucija. Kad budem imao taj podatak, imaćemo i rješenje - kaže Višković.

On je istakao da je prosječna plata u Republici Srpskoj u posljednjih godinu dana u znatnoj mjeri veća od prosjeka u FBiH, dok je prethodnih godina bila obrnuta situacija.

Višković je napomenuo da je uveo praksu da za najbolje studente sa dva javna univerziteta u Republici Srpskoj obezbijedi radna mjesta u institucijama Srpske.

- Tu se ne gleda ni stranačka, ni nacionalna, ni polna, ni vjerska pripadnost - već samo indeks - naglasio je Višković.