latinica  ћирилица
24/06/2021 |  22:38 | Autor: SRNA

Višković: Za saniranje posljedica pandemije uplaćeno 250 miliona KM

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je od marta prošle godine do danas Vlada Srpske iz Fonda solidarnosti, a zatim iz Kompenzacinog fonda, uplatila 250 miliona KM za saniranje štete nastale usljed pandemije virusa korona.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da su to sredstva koja, kada je krajem 2019. godine kreiran budžet Srpske za narednu godinu, niko nije mogao ni zamisliti da će biti utrošena u te svrhe.

- Ne bih poželio najvećem neprijatelju da prođe kroz ono što sam ja prošao u proteklih godinu i više. To su neprospavane noći, u toku kojih sam posmatrao velike i jake zemlje Italiju, Španiju, Englesku, kako padaju u nizu. Šta sam mogao onda očekivati od Srpske? Јedino da ćemo kapitulirati, a samo je pitanje bilo kada - rekao je Višković za Televiziju "K3".

On je izrazio zadovoljstvo jer je, uprkos svim izazovima, Srpska uspjela da izbjegne taj scenario, i, što je najvažnije, zbrine svoje zdravstvene radnike, ali i pacijente, pa i u najkritičnijim momentima.

Komentarišući spekulacije da je bilo ljudi koji su zloupotrebljavali tešku situaciju u kojoj se tada našla Republika Srpska, kako bi se finansijski obezbijedili, Višković je rekao da, ako takav neko postoji, onda to nije čovjek, te da treba da bude najstrože kažnjen.

Višković je dao punu podršku Nacrtu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, koji je danas usvojen na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, te napomenuo da taj akt ne može ništa riješiti ako ne bude bilo iskrene podrške tužilaštva i suda.

Govoreći o opravdanosti i isplativosti ulaganja u infrastrukturne projekte, te izgradnju auto-puteva, Višković je istakao da su ta ulaganja neophodna, ukoliko se u Srpsku žele privući strane investicije.

- Ako želimo da u budućnosti privučemo strane investicije, te da ekonomski jačamo Srpsku i zadržimo ljude na ovi prostorima, onda moramo u nekom momentu pogledati kroz prste ekonomskim pokazateljima o potrebi izgradnje određenog auto-puta, te u tom momentu donijeti možda i političku odluku da se on gradi, a onda razmišljati šta će to da znači za 20 i više godina - rekao je Višković.

On smatra da je za razvoj Srpske potrebno graditi putnu infrastrukturu, kao i da će Prijedor imati koristi od izgradnje auto-puta, jer će doprinijeti razvoju cijele regije.

Kada je riječ o kompletiranju auto-puta od Banjaluke do Rače, Višković je rekao da je to kompleksan projekat, te da neće biti brzo završen.

- To je ozbiljna investicija od više milijardi KM, te da je Srpska nabavila potrebne dokumenta i da su u toku pregovori i dogovori ko je zadužen za koji dio auto-puta - rekao je Višković.

On je podsjetio da je sa Vladom Srbije dogovoreno da će Srbija pomoći izgradnju 20 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine u iznosu od oko 100 miliona evra, od 140 miliona evra koliko je ukupno potrebno.

Kada je riječ o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške, Višković je naveo da se taj projekat realizuje predviđenom dinamikom, te da očekuje da bude završen i prije predviđenih rokova.

- Završetkom tog mosta i brze ceste od mosta prema Okučanima i auto-putu, zajedno sa našim auto-putem od Doboja prema Gradišci, postaće smislena infrastrukturna priča, koja će imati svoju funkciju - rekao je Višković.

Govoreći o budžetskoj rezervi, premijer Srpske je pojasnio da se ta sredstva troše za one kojima je pomoć Vlade neophodna.

- To je i više nego transparentno. Postoji komisija koja prvo pregleda dokumentaciju, a zatim predloži meni, kao predsjedniku Vlade, da li taj neko ko je uputio zahtjev zaslužuje pomoć, i tačno je rečeno koliko ta pojedinačna pomoć može da košta - rekao je Višković.

On je dodao da se ti zahtjevi odnose na pomoć ljudima koji imaju tešku životnu sudbinu, te da su to obično samohrani roditelji ili porodice sa bolesnom djecom, kojima treba obezbijediti krov nad glavom.

- Te rezerve da imamo 10 puta više, imalo bi se gdje potrošiti. Ko god želi da se bavi rezervom, može doći da pogleda te zahtjeve, pročita ih i neka kaže koji nismo trebali odobriti. Znam u duši da je i to što dajemo malo za te ljude kojima je potrebna pomoć - rekao je Višković.