latinica  ћирилица
25/06/2021 |  08:22 ⇒ 08:23 | Autor: SRNA

Danas izricanje kazne za ubistvo DŽordža Flojda

Bivši policajac Derek Šovin mogao bi danas da dobije kaznu od 30 godina zatvora na kraju suđenja za ubistvo Afroamerikanca DŽordža Flojda, koje je izazvalo najveće demonstracije protiv rasne nejednakosti u Americi u posljednjim decenijama.
Derek Šovin - Foto: Screenshot
Derek ŠovinFoto: Screenshot

Prema zakonu u Minesoti, minimalna kazna za Čovina /45/ je 12,5 godina. On je u zatvoru od kada je proglašen krivim po tri tačke za prvostepeno ubistvo i ubistvo iz nehata prije dva mjeseca.

Sudija Piter Kejhil, koji će izreći kaznu u večernjim časovima po srednjoevropskom vremenu, utvrdio je otežavajuće okolnosti koje mogu biti osnova za mnogo težu kaznu, prenio je AFP.

On je rekao da je Šovin "zloupotrijebio svoju poziciju povjerenja i autoriteta" i ponio se prema Flojdu na "posebno okrutan" način pred maloljetnicima.

Sudija je zaključio da je on počinio zločin kao dio grupe uz "aktivno učešće" još najmanje tri pripadnika policije.

Šovin i trojica njegovih kolega uhapsili su Flojda /46/ u maju prošle godine pod sumnjom da je iskoristio lažnu novčanicu od 20 dolara u jednoj radnji u Mineapolisu.

Vezali su ga lisicama i oborili na zemlju nasred ulice. Čovin mu je klečao na vratu blizu 10 minuta, a Flojd je uzalud zapomagao dok nije preminuo. Događaj je snimila jedna djevojka.

Nakon nekoliko sedmica mirovanja zbog restrikcija usljed pandemije virusa korona, stotine hiljada ljudi izašle su na ulice gradova širom SAD i u svijetu sa zahtjevom da se ukinu rasizam i policijska brutalnost.