latinica  ћирилица
25/06/2021 |  08:35 ⇒ 08:45 | Autor: SRNA

Na Trgu Krajine humanitarna akcija za djecu u Orahovcu

Srbsko sabranje "Baštionik" iz Banjaluke organizuje u nedjelju i ponedjeljak, 27. i 28 juna, na Trgu Krajine u Banjaluci prodaju privjesaka "Božur za djecu Orahovca" i prikupljanje priloga za gradnju sporske dvorane za djecu u Orahovcu, na Kosovu i Metohiji.
Banjaluka, Trg Krajine (Foto: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK) -
Banjaluka, Trg Krajine (Foto: MONDO/VEDRAN ŠEVČUK)

Podršku akciji pružiće i djeca iz hora Crkvene opštine Rebrovac, koja će u nedjelju uveče na Trgu Krajine pjevati za svoje vršnjake sa Kosova i Metohije.

Akciju "Božur za djecu Orahovca" je pokrenulo udruženje "Pandurica" iz Nikšića. Blagoslov, ali i podršku u vidu zemljišta za gradnju sportske dvorane dala je Eparhija raško-prizrenska, saopšteno je iz "Baštionika".

Urađen je građevinski projekat, a brojne rodoljubive organizacije – "Osmeh na dar", "Srbi za Srbe", "Svi za Kosmet", "Fondacija Delije" i pojedinci iz matice i dijaspore podržali su ovu plemenitu akciju.

- Malo je onih koji nisu čuli priču o djeci Orahovca - njihova pjesma "Orahovcu bašto rajska" postala je himna svih onih koji vole svoj zavičaj i žele da ostanu na svom rodnom ognjištu", navode iz "Baštionika".

U saopštenju se navodi da pedesetoro djece iz orahovačke Osnovne škole "Dositej Obradović" i petnaestoro iz Gimnazije, kao i djeca iz susjedne Velike Hoče, ali i iz drugih naselja južno od Ibra - svoje djetinjstvo provode u trajnoj izolaciji, getu.

Djeca u Orahovcu imaju školu sa improvizovanim učionicama u prostoru nekadašnjeg supermarketa, nemaju školsko dvorište, igralište, koš, imaju crkvu, ulicu dugu par stotina metara u gornjem, srpskom dijelu grada i svoj dom.

- Gradnjom dvorane sa prostorom za sportske aktivnosti i druženja bar malo bi im olakšali i uljepšali njihovo djetinjstvo, ali i podržali njihovu borbu da ostanu u svom Orahovcu, na našem Kosovu i Metohiji", navode iz "Baštionika" i pozivaju građane da u nedjelju i ponedjeljak uveče kupe privjesak po cijeni od šest KM, daju svoj prilog i postanu zadužbinari Kosova i Metohije.