latinica  ћирилица
25/06/2021 |  09:55 ⇒ 10:00 | Autor: SRNA

Krivokapić posjetio novoizabranog episkopa Metodija

Novoizabrani episkop budimljansko-nikšićki Metodije rekao je predsjedniku Vlade Crne Gore Zdravku Krivokapiću, koji ga je jutros posjetio u Nikšiću, da se nada da će uskoro biti potpisan Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.
Zdravko Krivokapić i episkop budimljansko-nikšićki Metodije - Foto: SRNA
Zdravko Krivokapić i episkop budimljansko-nikšićki MetodijeFoto: SRNA

Vladika Metodije je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Krivokapića, navodeći da je to presedan kada se govori o odnosu SPC i vlasti u Crnoj Gori, koja u proteklih 30 godina nije pokazala da uvažava Crkvu, saopšteno je iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

- Zahvalan sam Vam zbog izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nisam bio u prilici da to učinim ranije, i nadam se da će i Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC biti potpisan uskoro - istakao je vladika Metodije.

Novoizabrani episkop je rekao premijeru da Eparhija budimljansko-nikšićka nema namjeru da se bavi politikom, niti da utiče na političke procese.

- Nama kao Crkvi je važno da u Crnoj Gori svi narodi, pa i naši vjernici, uživaju prava i slobode koji su garantovani i Ustavom i evropskim konvencijama o ljudskim pravima. Vrlo sam zadovoljan što o tome gotovo identično razmišljate i Vi kao premijer i što je opredjeljenje ove Vlade upravo promocija prava i pravde - rekao je vladika Metodije.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić obećao je da će Vlada pomoći obnovu Sabornog Hrama Svetog Vasilija Ostroškog i platoa ispred hrama.

Tokom posjete episkopu Metodiju, u episkopskoj rezidenciji, Krivokapić mu je poželio puno uspjeha u pastirskoj službi.