latinica  ћирилица
25/06/2021 |  11:34 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Promovisana epska pjesma "Spomen groblje na Sokocu" (VIDEO)

U Centru za kulturu u Bijeljini sinoć je promovisana epska pjesma "Spomen groblje na Sokocu". Pjesmu, napisanu u čast i slavu poginulih boraca koji su dali život za slobodu Republike Srpske, a čiji su posmrtni ostaci preneseni na ovo groblje, izveo je guslar Vukan Đuka.
Vukan Đuka - Foto: RTRS
Vukan ĐukaFoto: RTRS

Vojničko groblje na Sokocu treba da dobije odgovarajuće mjesto u istoriji, u kulturi sjećanja za buduće generacije kao memorijalni centar u kojem počiva hiljadu boraca Vojske Republike Srpske, kažu u Udruženju guslara i epskih pjesnika.

- Odlučili smo da napravimo epsku pjesmu, da se osvrnemo na prošlost i da se naši preci ne zaborave, kako bi našim potomcima dali i ulili u podsvijest za šta su se oni borili - rekao je Zoran Rebrinović, predsjednik Udruženja.

Posmrtni ostaci srpskih vojnika izneseni su sa sarajevskih grobalja nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime je poslijeratno Sarajevo ostalo ne samo bez živih Srba, nego su iz njega pobjegli i mrtvi Srbi, što je u svijetu nezapamćen egzodus, rečeno je na promociji.

Organizatori i učesnici događaja ukazali su na potrebu proučavanja, zaštite i promocije kulturnog nasljeđa, njegovanje kulture sjećanja na junake i događaje iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i jačanja nacionalne svijesti. Autor epske pjesme "Spomen groblje na Sokocu" je Dragoslav Brnović iz Kraljeva, a snimio je guslar iz Crne Gore Vasilije Đondović.