latinica  ћирилица
25/06/2021 |  12:56 ⇒ 14:30 | Autor: SRNA

Nove mjere Vlade velika podrška poljoprivrednicima

Savjet za poljoprivredu Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina pohvalio je nove mjere Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva poljoprivrede kojima je odobreno 2,2 miliona KM iz Kompezacionog fonda Republike za podršku poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona.
SNSD Bijeljina - Foto: RTRS
SNSD BijeljinaFoto: RTRS

U saopštenju se navodi da su ova sredstva odobrena za podršku proizvođačima voća u iznosu od 1,5 milona KM i za podršku uzgajivačima svinja 700.000 KM, a Vlada Srpske će u narednom periodu iz Kompezacionog fonda odobriti dodatna sredstva za podršku proizvođačima tovnih junadi i priplodnih krmača.

- Ističemo da se sredstva za podsticaj iz republičkog budžeta u iznosu od 75 miliona KM ne koriste za ovu namjenu, već je Vlada obezbijedila dodatna sredstva iz Kompezacionog fonda, tako da će podrška poljoprivrednim proizvođačima sa republičkog nivoa ove godine biti još veća - poručuju iz Savjeta za poljoprivredu Gradskog odbora SNSD Bijeljina.

Podrška proizvođačima voća predviđa da se sa milion KM pomogne proizvođačima koji su pretrpjeli štetu od mraza u iznosu od 500 KM po hektaru, a sa preostalim sredstvima od 500.000 KM da se pomogne proizvođačima voća za nabavku novog sadnog materijala.

Uzgajivačima svinja su obezbijeđena ukupna sredstva od dva miliona KM iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske, pri čemu je za ovaj prvi obračun obezbijeđeno 700.000 KM koje će se dodjeljivati proizvođačima tovnih svinja u iznosu od 50 KM po grlu.

Savjet za poljoprivredu pozvao je poljoprivrednike koji se bave voćarskom proizvodnjom, kao i uzgajivače svinja, da se prijave Agenciji za agrarna plaćanja kako bi ostvarili ova novčana sredstva.

U saopštenju se napominje da je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske 23. juna objavilo Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u uslovima izazvanim pandemijom virusa korona, te da su tim Pravilnikom definisani rokovi i uslovi za ostvarivanje ovih sredstava.

Upućena je i zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede Srpske na odluci da u ovoj godini omogući poljoprivrednicima besplatno korištenje sistema za navodnjavanje koji su izgrađeni u Donjem Crnjelovu i Batkoviću, kako bi u ovim tropskim danima sačuvali svoju proizvodnju.

Vlada Srpske je na području Donjeg Crnjelova i Batkovića u toku 2019. i 2020. godine izgradila hidrantsku mrežu za navodnjavanje 900 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Data je puna podrška mjerama Agrarnog fonda grada Bijeljina za ovu godinu kao podrška poljoprivrednim proizvođačima, posebno što će se ovim mjerama obuhvatiti mali proizvođači, što do sada nije bio slučaj.

- Poseban značaj će imati mjera podrške proizvođačima pšenice od dva feninga po kilogramu - ocijenili su u Savjetu za poljoprivredu Gradskog odbora SNSD-a i pozvali proizvođače pšenice da ne žure sa prodajom hljebnog žita, kako bi izbjegli niske cijene koje se formiraju u toku žetve i na taj način izgubili očekivanu dobit.

Savjet za poljoprivredu osudio je pisanje nekih medija da je skupštinska većina predvođena SNSD-om prošle godine pred lokalne izbore učestvovala u raspodjeli podsticajnih sredstava koja se dodjeljuju za poljoprivredu iz gradskog budžeta.

- Želimo da demantujemo ove neistine, te da javnost obavijestimo da su ta podsticajna sredstva bila već podijeljena od strane prethodne skupštinske većine predvođene PDP-om i SDS-om prije dolaska SNSD-a u skupštinsku većinu - navodi se u saopštenju.

U tekstu se podsjeća da je SNSD, zajedno sa koalicionim partnerima, ušao u skupštinsku većinu i u rad Gradske uprave Bijeljina u julu prošle godine, kada su navedena sredstva već bila potrošena.

- Ističemo da SNSD nije učestvovao u raspodjeli tih sredstava, a pogotovo kako se navodi u pojedinim medijima, da je to bilo pred lokalne izbore - zaključuje se u saopštenju Savjeta za poljoprivredu Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina.