latinica  ћирилица
25/06/2021 |  14:36 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Povučeni predstavnici Srpske iz Sportskog auto-moto saveza BiH

Rukovodstvo Sportskog auto i karting savez Republike Srpske povuklo je sve svoje predstavnike iz Sportskog auto-moto saveza BiH, jer postoji neusaglašenost sa krovnim svjetskim organizacijama u ovom sportu.
Banjaluka-karting staza (foto:banjaluka.net) -
Banjaluka-karting staza (foto:banjaluka.net)

U saopštenju iz SAKS-a naglašavaju da je BiH zemlja apsurda što dokazuje i činjenica da ima dva saveza nadležna za moto sport i to SAMS BiH i Motociklistički savez BiH.

Sportski auto-moto savez Republike Srpske je bio savez svih auto, moto i karting klubova u Republici Srpskoj i, prilagođavajući se odredbama svjetskih organizacija u auto, moto i karting svijetu, BiH, kao i Republika Srpska obavezna je izvršiti razdvajanje moto sporta od auto i karting sporta, te je iz tog razloga izvršena promjena tako da je sadašnji naziv ovog saveza SAKS Republike Srpske.

SAKS Srpske ne spori da se u proteklom periodu našao u žiži interesovanja, te da su pojedini vozači i sportski funkcioneri izrazili nezadovoljstvo, ali isto tako je pronađena dobra volja za iznalaženje zajedničkog rješenja, što je i učinjeno na obostrano zadovoljstvo.

U saopštenju naglašavaju da je 2020. godine u Banjaluci osnovan klub sa mnogo ambicija - Moto karting klub "Banjaluka", nakon čega je u medijima plasirana informacija da će taj klub sa svojim investitorima uložiti više od 500.000 KM.

- U prvi mah smo se obradovali novoj investiciji, koja će se odnositi prevashodno na promociju i razvoj sporta, unapređenje karting staze i mladih karting takmičara. Međutim, dogodilo se suprotno, klub od kako se pojavio na kartodromu u Zalužanima počeo se odnositi kao da je staza njihova. Na jedan krajnje bezobrazan način sa karting staza istjeran je AMKK Borac sa staze i data im je mogućnost da je koriste isključivo ponedjeljkom, utorkom i srijedom, dok bi ostale dane koristio Klub 'Banjaluka' i to isključivo u komercijalne srvhe - naglašava se u saopštenju iz SAKS Srpske.

Iz SAKS Srpske ističu da se Moto karting klub "Banjaluka" trudi na sve načine da opravda svoja data obećanja o famoznim investicijama kako bi mogao da se prikaže kao kvazi "investitor" i da bi preuzeo za sebe cijelu stazu.

- Međutim, ta staza danas je postala opasna i nimalo bezbjedna po takmičare i civile, jer rasvjeta koja je postavljena nije rađena prema normativima, niti je izvršeno uzemljenje kablova, niti su sakriveni već su ostavljeni otvoreni. Na taj način postoji realna opasnost od strujnog udara, ali i od udara groma. Takođe, sve što je rađeno na stazi, rađeno je bez pravnog odobrenja Grada Banjaluka i isključivo uz usmenu saglasnost gradonačelnika Draška Stanivukovića - navodi se u saopštenju.

Iz SAKS Srpske kažu da je riječ o "prevarantskom klubu, koji nema ambicije prema sportu, a dokaz za to je i činjenica da se do danas ne nalaze u evidenciji Sportskog auto i karting saveza Republike Srpske".

- Predsjednik Moto karting kluba 'Banjaluka' je osoba koja je zbog svoje prošlosti i krivičnih prijava, već jednom odlazio sa ovih prostora. Zaista se pitamo da li osobe iz kriminalnog miljea, mogu da se bave obukom djece u karting sportu? Na našu najveću žalost politika je umješana u sve, pa i u sport i iz tog razloga u dosluhu sa gradonačelnikom Banjaluke sprovodi se samo i isključivo komercijalizacija jednog sporta i tjeranje banjalučkog velikana - dodaje se u saopštenju iz SAKS-a.