latinica  ћирилица
25/06/2021 |  16:06 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

U protekla dva mjeseca readmisijom vraćeno 69 stranaca

U protekla dva mjeseca iz BiH je nakon postupka readmisije udaljeno 69 stranih državljana koji su ilegalno boravili na njenoj teritoriji, saopštila je Služba za poslove sa strancima.
Readmisija stranaca (Foto: Služba za poslove sa strancima) -
Readmisija stranaca (Foto: Služba za poslove sa strancima)

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između BiH i Srbije, Služba za poslove sa strancima je vratila u Srbiju 22 lica među kojim su državljani Srbije, Somalije, Eritreje, Toga, Palestine, Pakistana, Alžira i Gambije.

Služba je udaljila u zemlje porijekla 35 lica koja su bila pod nadzorom imigracionih centara, od kojih su 30 državljani Turske, tri državljani Albanije, te dva lica građani samoproglašenog Kosova.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije, sa teritorije BiH udaljeno je 11 lica u njihove zemlje porijekla.

- U sklopu ovog programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo šest Pakistanaca, dva državljana Avganistana, te po jedan državljanin Indije, Iraka, Irana i Bugarske - navodi se u saopštenju.

Služba za poslove sa strancima je nakon provedenog postupka readmisije izvršila i prisilno udaljenje jednog državljana Turske koji je ilegalno boravio na teritoriji BiH.