latinica  ћирилица
25/06/2021 |  16:24 ⇒ 17:00 | Autor: RTRS

Odbornici SO Kostajnica usvojili rebalans budžeta

Odbornici Skupštine opštine Kostajnica usvojili su rebalans budžeta za ovu godinu.
SO Kostajnica - Foto: RTRS
SO KostajnicaFoto: RTRS

Sa prvobitnih 2,6 miliona, budžet je rebalansom uvećan na 5,6 miliona KM. Razlog je donacija Vlade Srbije opštini Kostajnica od tri miliona 42.000 maraka.

Pomoć Vlade Srbije biće uglavnom iskorištena za izmirenje dugovanja opštine, a nešto više od 950 hiljada maraka za sanaciju posljedica zemljotresa. Takav pristup raspodjele naišao je na oprečne stavove odbornika pozicije i opozicije.

- Smatram da ćemo mi sada prvi put imati i za nekakve investicije. Do sada smo uvijek nekako glasali za taj budžet i on je bio potrošački. Mi smo toga bili svjesni ali nismo imali dovoljno - rekla je odbornik SNSD-a Јasna Borojević.

Odbornik PDP-a Željko Čekić smatra da se malo sredstava ulaže u sanaciju posljedica zemljotresa.

- Mi smo sad došli u situaciju da od 3,4 miliona KM ide samo 950.000 KM prema ugroženim kategorijama uslijed potres i nepogoda. A preko 2,1 milionm KM ide na sanaciju dugovanja - dodao je Čekić.

U Opštinskoj upravi u Kostajnici istakli su da im grant od Vlade Srbije mnogo znači u budućem normalnom funkcionisanju i izmirenju obaveza prema budžetskim korisnicima.

- Namjena tih sredstava da se izmire sve dospjele obaveze. Pored toga znači da se sanira i šteta koja je nastala u potresu. Iznos koji je odobren za sanaciju potresa je 950.000 KM, istakla je načelnica Odjeljenja za privredu finansije i društvene djelatnosti Mirjana Kostadinović.

U Kostajnici očekuju da će im Vlada Srbije na jesen odobriti još tri miliona maraka pomoći. Ta sredstva, kako je rečeno, biće utrošena za sanaciju štete od zemljotresa.