latinica  ћирилица
25/06/2021 |  17:04 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Merkel: Novi soj virusa ne dozvoljava opuštanje

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je danas da je prerano govoriti o opuštanju EU u borbi protiv pandemije virusa korona, uprkos napretku u brojnim programima vakcinacija i padu broja zaraženih.
Angela Merkel - Foto: bild.de
Angela MerkelFoto: bild.de

- Zbog soja delta virusa korona, na žalost, ne možemo reći da idemo ka kraju pandemije. Uprkos naprednom programu vakcinacija bržem nego u EU, poput Izraela i Britanije, primjetan je rast broja zaraženih - naglasila je Merkelova.

Ona je istakla da iz tog razloga mora da pozove na oprez, te je od sugrađana zatražila da se pridržavaju mjera, poput nošenja maski u zatvorenom i redovnog testiranja.

- Nije pitanje da li će se soj virusa delta širiti kroz evropsko blok, već koliko brzo i zato je neophodno da građani prime drugu dozu vakcine jer to osigurava zaštitu od nove, zaraznije vrste oboljenja - rekla je Merkelova.

Slično mišljenje iznijela i predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je izrazila zabrinutost zbog delta soja virusa korona.

Ona smatra da je neophodno da se svi vakcinišu i da je to najbolja strategija protiv novih sojeva.

Lideri EU, takođe, su izrazili zabrinutost zbog ubrzanog širenja novog soja virusa korona i zajedno su obećali "oprezan i koordinisan pristup prema razvoju situacije".