latinica  ћирилица
25/06/2021 |  19:22 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Antalija - turistički biser Turske (FOTO/VIDEO)

Gotovo godinu i po života sa pandemijom ozbiljno je pogodilo ekonomije velikog broja zemalja, a posebno turizam.
Antalija - Foto: RTRS
AntalijaFoto: RTRS

Prema podacima UN-ove Svjetske turističke organizacije sektor je u prošloj godini izgubio 1.300 milijardi dolara, a dolazak turista pao je za 74 odsto, zbog čega je direktno ugroženo više od 100 miliona radnih mjesta u sektoru.

Ozbiljnu štetu trpila je i turska ekonomija, pa se ove sezone i država, ali i turistički radnici trude da privuku svakog turistu uvjeravanjem u sigurnost destinacije.

Antalija, turistički biser Turske i region u kojem živi oko milion i po stanovnika liječi rane prošlogodišnjeg kraha turističke sezone, a spas i svoju šansu vidi u oznaci "sigurno".

Oko 15 miliona turista godišnje posjeti Antaliju da bi uživalo u turskom gostoprimstvu i prelijepom moru. Tako je bilo 2019. godine.

Antalija (foto: RTRS)

U godini pandemije kompletna regija, ali i Turska u cjelini, doživjeli su ozbiljan udarac.

Samo tri miliona turista ljetovalo je ovdje 2020. godine.

Prošlogodišnji krah u turizmu turski budžet je koštao više od osam milijardi evra.

Zato se ove godine čini da cijela Turska čini sve za turizam. Јoš prošle godine pokrenut je program sertifikovanja sigurnog turizma pa su do početka sezone gotovo svi smještajni kapaciteti dobili oznaku "sigurno".

Tako je i sa hotelima u vlasništvu Nise Odžal. U Antaliji ih ima pet, svi su manjeg kapaciteta i otvoreni su tik pred početak pandemije, pa je udarac odmah na početku posebno teško pao.

- Tri miliona turista za Antaliju je jako mali broj i daleko ispod našeg kapaciteta. Zato mnogi veliki hoteli nisu ni ostvarili svoje kapacitete. Manji hoteli poput našeg pokušavali su da rade i da se održe. Posebno je bilo teško i radnicima u ovom sektoru, mnogo ih je u Antaliji - izjavila je Nisa.

Antalija (foto: RTRS)

Bez posla je zbog prošlogodišnjeg kraha u sektoru ostalo više od 320.000 radnika. Ipak, Nisa kaže, model sertifikovanja sigurnog turizma im je od značajne koristi, a broj od tri miliona posjetilaca i nije toliko loš, pa su mali hoteli nekako opstali.

Ove godine ljeto su dočekali uz više optimizma. U Turskoj je vakcinisano do 45 miliona građana, a prednost su dali radnicima u turizmu.

- Turizam je veoma važan dio turske ekonomije, zato se zaista trudimo, a i Vlada je zajedno sa privatnim kompanijama kreirala posebne programe, sisteme i kodove za sve koji dolaze u Tursku. Turisti dolaze sa PCR testom i odlaze sa testom. Zato nas to čini optimističnima, pa se sada očekuje 25 miliona turista jer vjerujemo da su ljudi nakon prošlogodišnjeg zatvaranja željni odmora i opuštanja. To se vidi i na rezervacijama. U julu smo gotovo popunjeni sa 60 odsto rezervacija, što je odlično za mali hotel poput našeg - rekla je Nisa.

Loša godina uticala je i na cijene, pa su veliki turistički kompleksi nešto skuplji, mali nešto jeftiniji u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Samit Јešuš, trgovac turskim poslasticama i suvenirima se nada da će ta mjera biti ukinuta kako bi više zarađivao u večernjim časovima kada su turisti u većoj mjeri na ulici.

- Mnogo je poslastica po kojima je Turska poznata. Prodajemo lokume, baklave, čajeve, i čekamo svakog turistu. U Turskoj je sada sve pod kontrolom, imamo sve što nam je potrebno i virusa korona je pod kontrolom - rekao je Samit.

U Turskoj su maske još uvijek obavezne i na otvorenom i u zatvorenom, mada se sa smanjenjem broja novih slučajeva i opuštanjem i ta mjera sve manje poštuje.

Na snazi je i policijski čas od 22.00 do 05.00 časova.

Da je virus korona pod kontrolom uvjeravaju i vlasti. Danima je broj novih slučajeva ispod pet odsto.

Za ulazak u zemlju neophodan je PCR ili antigenski test, potvrda o vakcinaciji ili dokaz da ste preležali virus korona, kao i QR kod koji se dobija popunjavanjem onlajn formulara, a koji je neophodan za smještaj ili odlazak u veće zatvorene prostore.