latinica  ћирилица
25/06/2021 |  19:45 ⇒ 19:46 | Autor: SRNA

Linta: SDA nastavlja ratnu politiku Alije Izetbegovića

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da zaključci Glavnog odbora SDA potvrđuju činjenicu da najveća bošnjačka stranka nastavlja da vodi ratnu politiku svog prvog predsjednika Alije Izetbegovića.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- SDA zastupa bezočne laži da je počinjen genocid nad Bošnjacima, ne samo u Srebrenici već i u opštinama Foča, Vlasenica, Ključ, Sanski Most, Kotor Varoš i Prijedor, kao i da se pojavio novi talas srpskog nacionalizma koji tobože prijeti da oživi duhove iz mračnih 90-tih godina prošlog vijeka - navodi Linta.

On kaže da SDA, ponavljanjem ovih laži, nastavlja da održava štetno nepovjerenje između Srba i Bošnjaka i podiže tenzije između Srbije i BiH, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

- Јedini ispravan put jeste prihvatanje istine da se u Srebrenici desio zločin i nad Srbima i nad Bošnjacima, što je temelj za izgradnju dobrih komšijskih odnosa i povjerenja između dva naroda - poručio je Linta.

On ističe da srpski narod neće nikad prihvatiti sramotne i političke presude međunarodnih sudova prema kojima se tobože desio genocid u Srebrenici.

- Presude Radovanu Karadžiću i generalu Ratku Mladiću zasnovane su u najvećoj mjeri na lažnim iskazima svjedoka saradnika, a ne na konkretnim i čvrstim dokazima. Međunarodni sud pravde i Haški tribunal apsolutno nisu dokazali da je u julu 2015. godine u Srebrenici streljano 8.000 Bošnjaka niti da je postojala namjera da se Bošnjaci djelimično ili u potpunosti unište kao grupa - naveo je Linta.

On smatra da je zbog toga potrebno započeti pravnu, diplomatsku i političku borbu za istinu o stradanju Srba i Bošnjaka u Srebrenici i okolini, za reviziju haških presuda, za istinu o karakteru rata u BiH i istinu o stradanju srpskog naroda na području BiH i bivše Јugoslavije.