latinica  ћирилица
25/06/2021 |  20:22 | Autor: Agencije

Dokumenti sa natpisom Sjeverna Makedonija od sljedeće nedjelje

U Sjevernoj Makedoniji iduće sedmice će početi izdavanje dokumenata sa novim ustavnim imenom, najavio je danas ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.
Republika Sjeverna Makedonija - Foto: ilustracija
Republika Sjeverna MakedonijaFoto: ilustracija

Trenutno se prenose podaci u novi nadograđeni sistem i od ponedjeljka će u MUP-u početi priprema za izdavanje svih dokumenata, koji će biti usklađeni sa Ustavom u dijelu novog ustavnog imena (Sjeverna Makedonija).

Spasovski je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika opozicione VMRO DPMNE da objasni zastoj u izdavanju pasoša, ličnih karata i registarskih tablica.

Makedonija je 12. februara 2019. promijenila ime u Sjeverna Makedonija na osnovu sporazuma o rješavanju spora s Grčkom i prema Prespanskom dogovoru, ima obavezu da natpise na dokumetima uskladi sa novim ustavnim imenom.

Pasoši sa novim imenom države će, prema Zakonu o putnim ispravama, početi da se izdaju od 1. jula, dok će stari moći će da se koriste do 12. februara 2024. godine.

Izmjenama tog zakona predviđeno je i usaglašavanje sa Zakonom o upotrebi jezika, odnosno da se pasoši za etničke Albance štampaju i na albanskom jeziku.