latinica  ћирилица
25/06/2021 |  21:08 ⇒ 21:35 | Autor: SRNA

Zaharova: Moskva će odgovoriti na prijetnje Brisela

Rusija će odgovoriti istom mjerom na prijetnje EU unilaterlnim i ilegalnim sankcijama Moskvi, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (@MID_RF) - Foto: Twitter
Marija Zaharova (@MID_RF)Foto: Twitter

Ona je poručila da je Rusija spremna da nastavi ravnopravan dijalog sa EU, ali da neće tolerisati nikakva uslovljavanja.

- Prijetnje će naići na proporcionalan odgovor - rekla je Zaharova.

Komentarišući zaključke samita EU o Rusiji, Zaharova je rekla da oni pokazuju da EU i dalje ima sistematske probleme sa izradom jasne strategije odnosa sa Rusijom.

- Rasprave na samitu jasno su pokazale da antiruski nastrojene članice i dalje određuju zajednički imenilac po pitanju Rusije - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je istakla da su optužbe na račun Rusije napisane u dokumentu netačne i neosnovane i da ih Moskva odbacuje kao neprihvatljive.

- Za žaljenje je što evropske strukture izbjegavaju dijalog sa nama po pitanju od njihovog interesa, uključujući informatičku i sajber bjezbednost - rekla je Zaharova.

Lideri 27 članica EU, nakon višečasovne diskusije o Rusiji, nisu prihvatili inicijativu Njemačke i Francuske o organizovanju samita Rusija-EU.

Evropski savjet je naglasio potrebu za "čvrstim i koordinisanim odgovorom" EU i njenih članica na bilo koje dalje "zlonamjerne, ilegalne i remetilačke aktivnosti Rusije", u potpunosti koristeći sve instrumente, uključujući ekonomske sankcije