latinica  ћирилица
25/06/2021 |  22:30 | Autor: SRNA

Zafranović: Snimanje filma o Јasenovcu počinje u novembru

Proslavljeni režiser Lordan Zafranović rekao je da bi u novembru trebalo da počne snimanje filma o stradanjima u ustaškom logoru Јasenovac.
Lordan Zafranović - Foto: RTRS
Lordan ZafranovićFoto: RTRS

Zafranović, koji je ranije predstavio ovaj svoj projekat u Banjaluci, rekao je da je imao izuzetno dobar prijem u Republici Srpskoj u svakom pogledu.

- Tamo nema čovjeka koji nije pogođen tom tragedijom koja se desila u logoru Јasenovac. Prema tim ljudima moramo biti dodatno odgovorni - rekao je Zafranović za portal "Nova.rs".

On je naveo da je film prvobitno trebalo da se zove "Djeca Kozare", ali da je promijenio naziv u "Carski rez 42".

- Ima više razloga što se tako zove, a jedan od bitnijih je što je cijela unutrašnja konstrukcija rađena po Leonardovom idealnom čovjeku, koji je u tom filmu tako ponižen da se čovjek mora stiditi što je ljudsko biće od tog zla koje je napravljeno u Јasenovcu - pojasnio je Zafranović.

On je rekao da je 42 broj kada je počeo užas u Јasenovcu 1942. godine.

- Četrdeset i dvije velike sekvence ima u filmu i 42 generacije ima od Avrama do Isusa Hrista. Tako da je to jedan sveti film, koji će se realizovati u punom opsegu koji smatram da treba napraviti - rekao je Zafranović.

On ističe da je ovaj film veza između zemlje i neba, te da će biti savremeno obrađen za publiku koja će ga gledati i sa velikog platna i sa mobilnog telefona.

Snimanje će biti iz dva dijela, a prvi je zimski bi trebalo da počne u novembru.

- Odmah bismo krenuli sa pripremama u januaru za ljetnji dio kada nastavljamo snimanje - rekao je Zafranović.

On kaže da je najzad dobio neka simbolična finansijska sredstva za snimanje filma i da se nada da će ih dobiti još.