latinica  ћирилица
25/06/2021 |  22:45 ⇒ 22:56 | Autor: RTRS

Ansambl Narodnog pozorišta Srpske pred beogradskom publikom

Ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske predstavom "Derviš i smrt" Meše Selimovića, u režiji Dejana Projkovskog, gostuje u Srbiji. Poslije uspješnog nastupa na "Sterijinom pozorju" u Novom Sadu, Banjalučani su se večeras predstavili publici u Beogradu.
Derviš i smrt - Foto: RTRS
Derviš i smrtFoto: RTRS

U punoj sali Velike scene nacionalnog pozorišta u Beogradu, ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske predstavom "Derviš i smrt" predstavio se zahtjevnom adaptacijom ovog Selimovićevog remek djela.

- Ovo je prvi put da smo igrali van naše kuće i jako su dobri utisci što je pokazao i veliki aplauz posle nastupa. Mislim da je to potvrda da smo napravili jednu dobru predstavu - rekao je umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Vladimir Đorđević.

Publika u Srbiji poslije izvedbe u Novom Sadu, nije krila oduševljenje poslije tročasovne predstave.

- Super su bile reakcije. Već posle novosadskog nastupa izašle su dve kritike koje su bile odlične, i to od ozbiljnih pozorišnih kritičara. Uzeći u obzir i kritiku publike, mislim da smo napravili jedan pozorišni praznik - istaka je reditelj Dejan Projkovski.

Igranje pred beogradskom publikom na Velikoj sceni narodnog pozorišta, za mnoge umjetnike je ostvarenje glumačkog sna, posebno u kompleksnoj ulozi Ahmeda Nurudina.

- Ovo je zaista uloga koja je jedna od najvećih u mojoj pozorišnoj karijeri i koju svaki glumac želi da ima. Јako je teško, velika je obaveza biti dio nečega što je proglašeno za roman vijeka kod nas. Mislim da svi treba da budemo ponosni na naše narodno pozorište što se uhvatilo u koštac sa ovim djelom - naglasio je glumac Zlatan Vidović.

Za kraj treba istaći da je Derviš i smrt unikatan tročasovni pozorišni spektakl jedinstven po zadivljujućoj scenografiji, sceni prekrivenoj pijeskom, kostimima, specifičnoj atmosferi, životinjama na sceni, te osvjetljenju i muzici.