latinica  ћирилица
27/06/2021 |  11:35 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Obilježeno 29 godina od operacije "Koridor" (FOTO/VIDEO)

U Dugoj Njivi kod Modriče obilježeno je 29 godina od operacije Koridor, kojom je poslije 42 dana prekinuta kopneno-vazdušna blokada, te spojeni istočni i zapadni dijelovi Republike Srpske i omogućena veza sa Srbijom.
Duga Njiva - Foto: RTRS
Duga NjivaFoto: RTRS

Obilježavanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar Duško Milunović i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ali i članovi Moto-kluba "Noćni vukovi".

Na današnjem obilježavanju u Dugoj Njivi predstavljena je i replika uniforme VRS.

Duga Njiva

Operaciju "Koridor", čijim završetkom je uspostavljena veza sa Srbijom i Srpska dobila kompaktnu teritoriju, izvele su snage 1. Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine, a komandant operacije bio je tadašnji komandant 1. Krajiškog korpusa general Momir Talić.

Predjednica Srpske Željka Cvijanović je istakla da je snaga Republike Srpske u jedinstvu. 

- Željeli su da pognemo glavu! Mi to nikada nismo radili! Pokazali smo da i u ovoj krizi, ali i ranije za vrijeme teških poplava, kao i za vrijeme velike svjetske ekonomske krize, da možemo da ostanemo na nogama. Uvijek smo išli naprijed i grabili prema cilju - naglasila je Cvijanović.

Odluka o proboju Koridora donesena 18. juna 1992. godine, da bi se deblokirao zapadni dio Republike Srpske, koji je bio odsječen 42 dana, a u okruženju je bilo oko milion i po stanovnika.

- Želim da vas podsjedim na cinizam i ponašanje međunarodne zajednice, koja se oglušila da pruži i dozvoli humanitarnu pomoć. A, rezultat toga bio je smrti 12 beba u Banjaluci. Morali su da izgube bitku sa životom samo zato štio im nisu hjeli dopustiti da dođe kiseonik u Banjaluku. Šta su ta djeca bila kriva? - zapitao se Radovan Višković, premijer Srpske.

Cvijanović, Višković i Јerinić

- Ovo je jedno od četiri sveta mjesta srpskog naroda. Moramo čuvati i braniti Republiku Srpsku, i sjećati se onih koji su život dali u odbrani Srpske - naglasio je Јovica Radulović, načelnik Modriče.  

Zoran Tegeltija

- Kada smo složni, možemo riješavati i najveće probleme, a sve to možemo crpiti iz velike operacije "Koridor '92" - naglasio je Milomir Savičić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Željka Cvijanović

U operaciji "Koridor 92" poginulo je 413 boraca, a 1.918 je ranjeno.

Liturgija u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara, Duga Njiva

U manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara u Dugoj Njivi održana je sveta liturgija koju je služio arhijerejski namjesnik dobojski Mirko Nikolić sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve sa područja Modriče i Doboja.